Pritisak brane i njenog teškog veštačkog jezera na geološki rased mogao je pomoći pokretanje zemljotresa u Kini maja 2008, kažu neki od naučnika u nalazu koji ukazuje da je aktivnost čoveka imala ulogu u katastrofi. Zemljotres magnitude 7,9 po Rihterovoj skali u pokrajini Sečuan, bio je najjači za nekoliko milenijuma, izazvao je smrt 70.000 ljudi, a pet miliona je ostavio bez krova nad glavom.

Samo 550 metara od raseda i 5,5 kilometara od epicentra je brana Cipingpu, visoka 156 metara, najveća u toj oblasti. Brana je pukla od potresa, a jezero isteklo. Fan Ćiao, glavni inženjer sečuanskog Biroa za geologiju, rekao je u sredu da je ogromna težina vode u jezeru Cipingpu – 315 miliona tona, verovatno uticala na vreme nastanka i magnitudu zemljotresa.

– Ne kažem da zemljotresa ne bi bilo bez brane, većda je njeno prisustvo moglo promeniti dimenzije i vreme zemljotresa, utičući da on bude jači – rekao je Fan. Seizmolozi prihvataju da velika masa vode može pritisnuti rasede. Registrovani su manji zemljotresi izazvani težinom veštačkih jezera.

Zemljotres magnitude 6,4 u blizini brane Kojna u Indiji usmrtio je više od 180 ljudi 1967. godine i smatra se da je pokrenut težinom veštačkog jezera. Ukoliko se potvrdi mišljenje da je katastrofalan zemljotres pokrenula brana, vlada Kine će biti u neprijatnom položaju jer je sečuanski zemljotres predstavila kao neizbežnu prirodnu katastrofu i jer se zalaže za izgradnju velikih brana da bi obezbedila struju i smanjila poplave. Mnogi naučnici se ne slažu sa stavom da je brana Copingpu izazvala zemljotres, iako prihvataju da je mogla biti faktor i traže dodatne analize.

Međutim, inženjer Fan kaže da je toliko bio uveren u potencijalnu opasnost od brane Cipingpu, da se oštro protivio njenoj izgradnji 2003. godine. On podseća da je svega mesec dana pre zemljotresa ukazivao na branu kao mogući uzrok, i kaže da i dalje šalje pisma vladi izražavajući zabrinutost zbog izgradnje dveju brana u neposrednom susedstvu razorene zone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari