U okviru programa „Jačanje dijaloga između organizacija civilnog društva Srbije i EU”, koji finansira Evropska unija, Regionalnoj privrednoj komori Požarevac odobrena je donacija za projekat „Poslovno povezivanje u mrežu u skladu sa najboljom praksom EU“.

Jedna od aktivnosti u okviru projekta je i realizacija bilateralnih sastanaka rumunskih i srpskih privrednika, te je proteklog četvrtka u sali restorana Konak održan susret privrednika iz Rešice i privrednika s područja Braničevskog i Podunavskog okruga.

Razmena je započela obraćanjem predsednice RPK Požarevac Milice Mitković, koja je poželela dobrodošlicu privrednoj delegaciji Županije Karaš Severin koju predvodi Komora za trgovinu, industriju i trgovinu iz Rešice, s predsednikom Petru Bucijem i savetnikom Bogdanom Pauneskuom na čelu.

– Projekat finansira EU, a implementira ga Regionalna privredna komora Požarevac, partner je Komora za industriju, poljoprivredu i trgovinu iz Županije Karaš Severin. Imali smo veoma kvalitetnog i aktivnog partnera i, nadasve, partnera koji je veoma uspešno sa nama sarađivao u toku ove godine. Ovo je jedna od završnih akcija u našem projektu i nadam se da će se uspešno završiti, kao i sve ovo što smo radili u proteklih godinu dana. Naša privredna delegacija 4, 5. i 6. maja posetila je Županiju Karaš Severin i obišla nekoliko firmi koje posluju u okviru poslovne zajednice u Rešici i videli iskustva kako rade rumunski privrednici kod povezivanja u mreže, odnosno u klastere, rekla je Mitkovićeva.

Petru Buci je istakao da saradnja između dve komore, Požarevca i Rešice traje dugo, više ol pet godina, te da su rumunski privrednici uvek sa zadovoljstvom dolazili u Požarevac. Ovi su nas projekti zbližili i naučili kako da zajednički radimo, da povežemo naše privrednike iz dve države i možda neće danas doći do nekih velikih biznisa, ali je sigurno da će se to dogoditi za neko vreme. Najverovatnije je da smo mi otišli korak dalje, zato što smo ušli u Evopsku uniju, ali vidim da je Srbija odmah tu, do nas i mislim da je Srbija spremnija da uđe u tu vrstu privređivanja, kao što su klasteri – spremnija od nas. Mislim da ste vi ipak ispred nas nekih 30-40 godina, što se načina poslovanja tiče i zato kažem da je veoma važno da učimo jedni od drugih, a Evropa je tu da nam pomogne, veoma su važne evropske finansije za nas da bismo ostvarili ono što želimo da zajednički ostvarimo.

Nakon uvodnog dela u kome su predstavljeni učesnici, privrednici su nastavili razgovore, u skladu sa temom sastanka i namerom da se, kroz dijalog, produbi međusobna saradnja, u skladu sa najuspešnijim praksama Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari