U Novom Sadu je održan 6. Međunarodni sajam investicija „Investexpo“ na kome su se zajednički predstavili Grad Požarevac i Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“. Ovom prilikom, predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić, uručio je zlatne plakete za najbolji zajednički nastup na čitavom Sajmu gradonačelniku Miodragu Milosavljeviću i direktoru energetskog giganta iz Kostolca Draganu Jovanoviću.


Govoreći o investicionim potencijalima ovoga kraja, Miodrag Milosavljević je naveo:

– Grad Požarevac se nalazi u severoistočnom delu Srbije na 82 kilometra jugoistočno od Beograda.Geografski je smešten u sedištu plodnog Stiga između tri reke: Dunava,Velike Morave i Mlave. Teritorija grada prostire se na površini od 481 kilometra kvadratnog, u 25 seoskih i dva gradska naselja (Požarevac i Kostolac). Na teritoriji grada živi više od 84.000 stanovnika (po nezvaničnim podacima). Konkurentna prednost je u dobro razvijenoj saobraćajnoj mreži. Blizina Koridora deset, koji je udaljen 17 kilometara, železničkog Koridora četiri, rečnog Koridora sedam (na Dunavu), kao i blizina Beograda predstavljaju značajnu geografsku prednost Požarevca.

Govoreći o investicionim potencijalima, Milosavljević je rekao: – Najvredniji potencijal grada Požarevca predstavlja poljoprivredno zemljište koje čini preko 73 odsto ukupnih površina. Iz tog razloga ima veoma pogodne prirodne uslove koji omogućavaju razvoj biljne i stočarske proizvodnje. Blizina reka Dunava, Velike Morave i Mlave predstavlja snažan potencijal za razvoj sistema navodnjavanja. Na teritoriji grada postoje izuzetne mogućnosti za korišćenje obnovljivih izvora energije; biomase, vetra, solarne energije i geotermalne energije. Grad Požarevac veliku pažnju posvećuje ovim izvorima energije i vodi računa o uređenju celog životnog prostora.Takođe, imamo i značajne energetske potencijale u kostolačkom ugljenom basenu (o čemu će više govoriti direktor PD „TE-KO“ Kostolac)

Navodeći lokacije za ulaganje potencijalnih investitora, gradonačelnik je pobrojao: – Požarevac investitorima nudi dve vrste lokacija za ulaganje: grinfild i braunfild lokacije. Grad je izradio Plan detaljne regulacije „Severnog bloka industrijske zone“, na kojoj se pored grinfild nalazi i jedna braunfild lokacija, koje Grad Požarevac nudi investitorima. Sprovedena je kompletna parcelacija zemljišta. U toku je izrada projekta infrastrukture, nakon čega sledi i realizacija tog projekta. Ukupna površina „Severnog bloka industrijske zone“ je oko 19 ha. Kada govorimo braunfild lokacijama, postoje 3 koje se nalaze van pomenutog dela industrijske zone, ukupne površine 8 734 m2. Namena pomenutih lokacija je pretežno za poslovne, komercijalne i proizvodne delatnosti. Napomenuću i lokaciju koja se nalazi u širem centru grada, veličine 69 ha i koja je jednim delom predviđena za stambene, a drugim za poslovne, proizvodne delatnosti, skladišta i terminale. Oblik saradnje je različit.

Ovim predstavljanjem svojih potencijala, Grad je tek započeo postupak privlačenja investicija. Početkom naredne godine, zahvaljujući uvođenju GIS-a, imaćemo sistematizovane prostorne podatke dostupne putem interneta, koji će znatno olakšati i unaprediti uslove investiranja.

Strategija održivog razvoja grada Požarevca predstavlja strateški osnov razvoja grada. Od skoro postoji i funkcioniše Kancelarija za Lokalni ekonomski razvoj koja radi na pripremi paketa mera i olakšica kao podsticaj za nova investiciona ulaganja.

Predstavljajući univerzalne vrednosti Požarevca. Milosavljević je naveo: – Požarevac odlikuje izuzetno bogata kulturna i turistička ponuda. Manifestacije kao što su „Ljubičevske konjičke igre“, i glumačke svečanosti „Dani Milivoja Živanovića“ čine grad prepoznatljivim na nacionalnom, ali i na međunarodnom nivou. Na teritoriji grada nalazi se Viminacijum – najpoznatije arheološko nalazište u zemlji i jedno od najpoznatijih u Evropi. Požarevac se sa Viminaciumom nalazi na „Putu Rimskih careva“. Ergela Ljubičevo je jedna od najstarijih ergela u Srbiji (1853). Na teritoriji grada se nalazi i šator replika „Požarevačkog mira“. Galerija Milene Pavlović Barili-Fondacija ,,Milenin dom“ je jedna od najznačajnijih kulturnih simbola grada.

Gradonačelnik Milosavljević je, nakon svog izlaganja, prepustio reč svom saradniku, čelnom čoveku kostolačkog preduzeća, Draganu Jovanoviću, čiji govor prenosimo na strani VI.

Među brojnim posetiocima zajedničkog štanda bio je i narodni poslanik Žarko Pivac koji je tom prilikom izjavio: – Grad Požarevac je jedini grad iz centralne Srbije koji se na ovom sajmu predstavlja samostalno. Važno je prisustvo na svim sajmovima, jer je to prilika da se predstavi ono što Požarevac nudi. To je pravi način da se privuku investicije koje omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i masovnije zapošljavanje. Inače, zajednički štand Grada Požarevca i Privrednog društva „TE- KO Kostolac“ je izuzetno značajan jer, osim što govori o ulozi Privrednog društva, takođe pokazuje jedinstvo koje postoji. Privredno društvo „TE- KO Kostolac“ je nosilac razvoja Grada a i veliki deo budžeta potiče upravo od kostolačkih termoelektrana i kopova. Ta je saradnja u poslednjih nekoliko godina sve bolja. Mi moramo paralelno sa razvojem i ulaganjem u infrastrukturu razgovarati sa potencijalnim investitorima. To je jedan parallan proces i nadam se da ćemo u budućnosti uspeti da stvorimo uslove za uspešno privlačenje investitora. Požarevac je atraktivna sredina za življenje, a time i ulaganje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari