Oni što ne prestaju da lamentiraju nad neprikladnim odnosom hrvatskog glavnog grada prema uspomeni na prvog predsednika nezavisne Hrvatske, sada bi mogli da budu zadovoljni. U četvrtak je otkriven i drugi za poslednjih mesec dana spomenik Franji Tuđmanu, a bilo bi ih verovatno i još da se drugi krug neobično dinamičnih lokalnih izbora u Hrvatskoj ne završava u nedelju.

 Posle Željka Keruma u Splitu, svojim sugrađanima je u četvrtak spomenik Tuđmana podarila i vlast Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) u Osijeku. Tako se Tuđman aktivno uključio u neizvesnu, a za dve najveće hrvatske stranke neobično važnu izbornu završnicu u Splitu i Osijeku, budući da su Zagreb i Rijeka praktično već odlučeni.

Sem nevoljno Tuđmana, u izbornu trku se iz Mostarskog zatvora vrlo agresivno uključio i Branimir Glavaš, osnivač HDSSB, koji je od 2005. i razlaza sa HDZ-om vladao Osiječko-baranjskom županijom, pa i Osijekom. Ovoj stranci je na crtu izašao Ivica Vrkić, za koga protivnici tvrde da je uspešno napravio krug od Titovog omladinca, preko Savkinog, pa Tuđmanovog pristalice do SDP-a. Glavaš u televizijskom intervjuu polaže pravo autorstva nad karijerom Vrkića i tvrdi da je ovaj, sve na njegovu preporuku, njegovom milošću, ili uz pomoć njegove intervencije kod Tuđmana ili Ive Sanadera, na primer, bio zadužen za sprovođenje mirne reintegracije Slavonije i Baranje, pa na mestu generalnog direktora Hrvatske televizije, pa šefa uprave Glasa Slavonije…

Sad je Vrkić na izbore za gradonačelnika Osijeka izašao kao nestranački kandidat koga je u prvom krugu podržao SDP, HNS i HSU i probio se sa Glavaševim kandidatom, dosadašnjim gradonačelnikom Osijeka Krešimirom Bubalom u drugi krug, u čijoj mu završnici dosad pouzdane ankete daju ogromne šanse budući da zaostaje za samo dva procentna poena, a u Slavoniji se ispotiha formira velika raznorodna antiglavaševska koalicija.

Mada se zgranuo na HDSSB-ovo koketiranje sa spomenikom Tuđmanu, jer je svojevremenim osnivanjem regionalne stranke Glavaš udario na temeljne principe tuđmanizma, HDZ se neće pridružiti antiglavaševskoj koaliciji računajući da će za to biti nagrađen u Vukovaru. I to će, moguće je, biti dovoljno da se velika politička promena u Osijeku i Slavoniji ne dogodi i da se i posle ulaska Hrvatske u EU nastavi upravljanje tim delom Hrvatske iz mostarskog zatvora, gde Glavaš služi desetogodišnju robiju zbog ratnih zločina nad Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari