Brankica Janković o akušerskom nasilju: Upućena preporuka za bolji položaj porodilja i trudnica 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković izjavila je danas, povodom Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, da za taj dan može da izdvoji tri problema – rodno zasnovano nasilje, akušersko nasilje i položaj žena na selu.

„Položaj i žena i muškaraca zavisi od stanja zdravlja, pristupa zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanja i socijalno-ekonomskog položaja“, rekla je Janković za Radio-televiziju Srbije.

Poverenica je ukazala da postoji inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika, kako bi žrtva bila obaveštena kada osuđenik koji je počinio nasilje bude pušten na slobodu i dodala da je potrebno kažnjavanje i širenje eksplicitnih sadržaja u digitalnom svetu.

Govoreći o akušerskom nasilju, Janković je istakla da je njen kabinet pre dva meseca uputio preporuku mera klinikama i Ministarstvu zdravlja da se stvore bolji uslovi za humani i nedragirajući položaj žena tokom trudnoće i porođaja i da medicinsko osoblje mora imati obuku i iz ljudskih prava kako porođaj ne bi postao traumatično i potresno iskustvo za žene i razlog odustajanja od drugog deteta.

Kako je rekla, žene na selu u težem položaju nego žene u gradu, da im nedostaju brojne usluge – od javnog saobraćaja do pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari