Brankica Janković: Romi izloženi diskriminaciji u svim oblastima života

Ostavite komentar


  1. Reči stereotip i sintagma se i rabe i zlorabe do besvesti a i malo ko ih istinski razume. Vrlo često se i ti tzv.stereotipi i predrasude pokažu sasvim tačnim. Recimo ide neko turistički u Centralnu Ameriku-Meksiko, Gvatemalu i Salvador pa se preko Islanda vraća u Evropu. I kažem toj osobi da bude veoma oprezna u Cen.Americi jer je tu visok nivo kriminala, velika opasnost za strance i sl. A ta osoba meni kaže da su to stereotipi, da imam predrasude i da ona zna neke divne ljude koji tu žive. Na kraju se ispostavi da je bolje biti oprezan oko tog puta u Cen.Ameriku i imati te čuvene „predrasude i stereotipe“.

  2. To je istina. I, to traje jos od Broza. Mada, dosta su i sami Romi krivi, sto su to dozvolili.

  3. O polozaju Roma ima sijaset mudrovanja i mudraca a stvar , odnosno problem je u tome sto u svim tim razmisljanjima i donosenim merama niko ne nudi resenje postojeceg problema, a resenje nije tako slozeno i nemoguce kao sto izgleda.
    Da bi se poceo resavati ovaj problem-zaista je u pitanju slozen problem- potrebno je da dva glavna aktera – a to su drzava i Romi- preduzmu potrebne aktivnosti da se postigne osnovni cilj:a da se romska populacija u nasoj zemlji skolovanjem osposobi za zivot a kasnije im se pomogne u zaposljavanju.Do sada i danas drzava pomaze Romima minimalnim pomaganjem kroz skromnu socijalnu zastitu i ne preduzima nikakve mere da ih primora na obavezno skolovanje a sami Romi -vecina njih- ne razmislaja o svojoj buducnosti vec se prerano zene i udaju i oslanjaju na nedovoljni socijalni dodatak.U sredstvima informisanja u kojima su Romi zastupljeni uopste se ne govori o problemima Roma vec se pricaju neke bajke.Ociglednoje da se ne pokusava da se resava i resi ovaj krupan drustveni problem- koji drzavu veoma kosta- a za to je najodgovornija drzava.

  4. Priče o inkluziji romske populacije slušam već 40 godina a pre toga su živeli zaštićeni u Titovoj Jugoslaviji. Postavljam pitanje kako je moguće da nekog ne možeš da integrišeš u društvo a imaš sve mehanizme državnog aparata. Odgovor je da nećeš, već samo pričaš o tome jer je populizam u modi ili ona druga strana ne želi da se integriše pa to onda mora silom da se sprovede. I ko je tu onda kriv?

  5. Dobar deo njih ima vise slobode nego svi ostali, mogu bez ikakvih posledica da pale gume u sred grada, voze ne registrovane skalamerije bez brige da ce neko da ih zaustavi i naplati im kaznu, mogu da teraju zapregu kroz grad.. Manji deo ima iste probleme kao i svi mi ostali

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.