Brankica Janković osudila napade na novinarku Tamaru Skrozzu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

„Govor mržnje, uvrede i pretnje kojima se targetiraju pojedinci i ugrožava njihova bezbednost, bilo da se to odnosi na novinarku Tamaru Skrozu ili premijera Miloša Vučevića, napadi potencijalno motivisani nacionalnom i verskom mržnjom, kao i neprimereni i ponižavajući komentari koji iz dana u dan postaju oštriji i brutalniji na društvenim mrežama i u medijima, za najoštriju su osudu“, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Jankovića u saopštenju.

Poverenica je istakla da pslednji primeri nedozvoljenog ponašanja mogu dovesti do nesagledivih posledica, što, kako je dodala, niko u Srbiji ne želi.

Janković je izrazila zabrinutost zbog sve više pojedinačnih incidenata u proteklom periodu, za koje kaže da se mogu odraziti na sve društvene odnose i doprineti produbljivanju podela, vodeći ka štetnim tenzijama i generisanju raznih vidova nasilja.

„U našem društvu atmosfera netrpeljivosti već dugo traje, na šta je institucija Poverenika više puta upozoravala. Svaki verbalni i/li fizički napad na drugog po bilo kom osnovu, apsolutno je nedopustiv i mora biti javno osuđen i procesuiran. Vređanje neistomišljenika, iznošenje neosnovanih interpretacija i optužbi, nerazumevanje i nedostatak argumentovane rasprave odražava se na sve građane i građanke Republike Srbije, bez obzira na njihova politička, verska ubeđenja ili druga stvarna ili pretpostavljena lična svojstva. Ukoliko se ne reaguje na neprimerenu retoriku i nasilje, javni prostor biće ispunjen uvredljivim i pretećim sadržajima kojima se podstiče strah i stvara neprijateljsko okruženje za mnoge pojedince i čitave grupe ljudi“, dodaje poverenica.

Ona podseća da Ustav i zakoni garantuju da svi građani i građanke imaju jednaka prava, kao i da su jednakost pred zakonom i nediskriminacija osnovna načela demokratskih društava i civilizacijska vrednost koja se mora čuvati.

„Uostalom, nepravda i ‘selektivna’ pravda ugrožavaju sva ljudska bića, a sve ono što se pojavi u javnom prostoru mora imati i posebnu težinu jer je rečima i slikama lako podstaći ljudske strahove, stereotipe ili odnegovati predrasude, i u najgorem ohrabriti da se ugroze nečija prava, pa i bezbednost, poziva ili želi bilo čija smrt“, zaključuje poverenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari