protest Ko je ubio Olivera Ivanovicafoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Miroslav Ivanović, brat ubijenog srpskog političara Olivera Ivanovića, izjavio je za Danas da ni u Beogradu, ni u Prištini ne postoji politička volja da se postupak koji se vodi povodom atentata na jednog od lidera kosovskih Srba dovede do kraja.

– U ovom slučaju ni u Beogradu, ni u Prištini ne postoji politička volja da se postupak za Oliverovo ubistvo dovede do kraja. Kao da neko očekuje da se slučaj prepusti zaboravu i da vreme učini svoje. Ali to se neće dogoditi dokle god ima zainteresovanosti ozbiljnih medija, rekao je Ivanović.

Brat Olivera Ivanovića: Ni u Beogradu ni u Prištini nema političke volje da se suđenje dovede do kraja 1
Foto: N1

Kako je dodao za Danas, u sudskom postupku se ništa ne događa i potrebna je ozbiljnija politička volja da bi se institucije pozabavile ovim problemom.

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini ukinulo je 15. februara sve mere određene prema osumnjičenima za Ivanovićevo ubistvo.

Jedina mera koju je sud odredio optuženima Marku Rošiću, Nedeljku Spasojeviću, Dragiši Markoviću, Žarku Jovanoviću, Silvani Arsović i Radu Basari bilo je redovno javljanje policijskoj stanici.

Prema rečima Miroslava Ivanovića, motive za sudsku odluku o ukidanju svih mera prema optuženima je teško komentarisati.

– To se inače radi, ali to su procene suda. Šta je sud na to motivisalo teško je komentarisati, rekao je Ivanović.

Dodaje da se dosta svedoka ne pojavljuje na suđenju, a zaštićeni svedoci odbijaju da svedoče, „što ukazuje na neozbiljnost sudskog postupka“.

– Ne može sud tako da se odnosi prema tome. Svedoci odbijaju da svedoče i to postaje nova tema i time bi trebalo sud i tužilaštvo da se bave. Ako se neki svedok plaši za sebe i porodicu to mora biti tema preispitavanja. Četiri zaštićena svedoka su bila ozbiljan oslonac optužnici i pitanje je šta je tužilac radio nakon što su oni odustali od svedočenja, zaključio je Miroslav Ivanović.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje stranke „Srbija, demokratija, pravda“ u Severnoj Mitrovici.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. i 23. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari