Na devizni namenski račun budžeta za sanaciju šteta od posledica elementarne nepogode uplaćena je donacija bratske opštine Vefsn iz Norveške, a koju je odobrilo Opštinsko veće ove komune u iznosu od 3.656,79 evra.

Dugogodišnji norveški prijatelji su se među prvima oglasili ponudivši svu neophodnu pomoć predsedniku opštine Milisavu Mirkoviću i svim oštećenim Gornjomilanovčanima.

Takođe, na račun gornjomilanovačkog Crvenog krsta uplaćen je iznos od 2.434 evra, sakupljen na koncertu solidarnosti u organizaciji priznatih umetnika i rukovodilaca muzičke škole u Mosjoenu – bračnog para pijanistkinje Franziske Wike i violiniste Trond Wike, a koji su uspeli da motivišu 300 učesnika.

Pozivu na ovaj koncert odazvao se i svojim sredstvima donirao veliki broj norveških građana sakupivši 37.050 kruna (4.527 evra), a od tog iznosa 2.434 evra je uplaćeno gornjomilanovačkom Crvenom krstu, a ostalo oštećenim područjima.

– Koncert je bio neverovatan, videti na jednom mestu toliko talentovanih muzičkih učesnika, a okupljenih istim humanim povodom ostavio je veoma snažan utisak kako za sve moje zemljake, tako i za celokupnu norvešku javnost, izjavila je Jelena Budeša, predstavnica Srpsko-norveškog društva. Istog mišljenja su i mnogobrojni naši sugrađani koji žive i rade u Norveškoj, a koji su prisustvovali u velikom broju na ovom koncertu.

Bratimljene opštine Vefsn i Gornji Milanovac zasnovale su svoje dugogodišnje prijateljstvo u Drugom svetskom ratu kada su Norvežani našim internircima u nemačkim koncentracionim logorima u rizičnim okolnostima po sopstveni život pritekli u pomoć.

U znak ovog prijateljstva, u Gornjem Milanovcu je izrađena Norveško-srpska kuća, koja svojim oblikom, pola vikinški brod – pola srpska kuća, simbolizuje ovo prijateljstvo i u kojoj se svake godine organizuje „Marš prijateljstva“. Ove godine održaće se u subotu, 7. juna, gde će se okupiti veliki broj Norvežana, preživelih interniraca i njihovih potomaka, kao i mnogobrojne zvanice.

Ovom prilikom Norveško društvo Srbije pozvalo je sve goste i učesnike „Marša prijateljstva“ da svojim dobrovoljnim novčanim prilogom pomognu obnovu jednog domaćinstva stradalog u odronima na teritoriji Opštine Gornji Milanovac. Odluku o domaćinstvu kojem će ova pomoć biti uručena doneće organizatori „Marša prijateljstva“ u saradnji sa operativnim štabom Opštine Gornji Milanovac. Predstavnik domaćinstva sa porodicom biće pozvan na zajednički ručak i tom prilikom biće mu direktno uručena prikupljena sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari