Tenzije između Indije i Pakistana produbljene su juče u jutarnjim časovima kada je Nju Delhi negirao optužbe Islamabada da su indijski avioni narušili pakistanski vazdušni prostor prethodnog dana. Portparol pakistanskih vazdušnih snaga rekao je da su bila dva upada u vazdušni prostor zemlje, jedan u oblasti Kašmira i drugi u blizini grada Lahor u provinciji Pendžab.

 Pakistan je rekao da su indijski ratni avioni narušili njegov vazdušni prostor, doduše „nenamerno“, što je Nju Delhi odbacio. Novi spor između dva suseda naoružana nuklearnim oružjem izbio je tokom pregovora britanskog premijera Gordona Brauna sa svojim indijskim kolegom Manmohanom Singom u prestonici Indije pre nego što je otputovao u Islamabad u jučerašnjim jutarnjim satima gde se sastao s pakistanskim predsednikom Asifom Ali Zardarijem. Tokom razgovora sa predsednikom indijske vlade, britanski premijer je optužio zabranjenu militantnu grupu Laškar e Taiba, sa sedištem u Pakistanu, za prošlomesečne napade u Mumbaju, u kojima je ubijeno 179 ljudi. Braunov put predstavlja deo međunarodnih diplomatskih napora, koje predvode SAD, da se spreči da nedavni napadi u Mumbaju prerastu u četvrti rat između Indije i Pakistana.

Braun je predložio Islamabadu novi britansko-pakistanski „pakt protiv terorizma”, navodeći da tri četvrtine najozbiljnijih terorističkih zavera koje istražuju britanske vlasti imaju veze sa Al Kaidom u Pakistanu. „Došlo je vreme da se s reči pređe u delo”, istakao je Braun posle razgovora sa pakistanskim predsednikom. On je rekao će njegova zemlja dati Pakistanu dodatna sredstva i tehnologiju kao pomoćda iskoreni terorizam. Predsednik britanske vlade je ove izjave dao na zajedničkoj konferenciji za štampu sa pakistanskim predsednikom. On je rekao da će se pomoćsastojati od nove tehnologije za skeniranje i oko devet miliona dolara za borbu protiv terorizma i jačanje demokratije. Braun je rekao da je od Singa i Zardarija zatražio da britanska policija ispita osobe koje su uhapšene i u Indiji i Pakistanu zbog sumnji da imaju veze sa napadima u Mumbaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari