Britanski premijer Gordon Braun obratio se juče učesnicima godišnjeg samita Laburističke stranke u Mančesteru, što su svetski analitičari protumačili kao „govor njegovog života“, imajući u vidu činjenicu da mnogi Britanci dovode u pitanje njegove liderske sposobnosti. Braun je naglasio da zamišlja Britaniju kao „državu podjednakih šansi za sve i valjanih pravila“.

Na taj način, smatra lider laburista i predsednik vlade, biće ostvarena „socijalna pravda“. „Stvorićemo pravila koja će nagrađivati one koji igraju u skladu s njima i kažnjavaju one koji ih ne poštuju“, naglasio je.

Braun je, takođe, najavio da će se uhvatiti u koštac sa ekonomskom stagnacijom, jednim od gorućih problema u Britaniji. U tom kontekstu, saopštio je da će vlada pomoći siromašnim porodicama, putem pojedinih finansijskih olakšica i izdvajanjem novčanih sredstava za ugrožene slojeve društva. „U svetu u kojem se odigravaju krupne ekonomske i društvene promene, nove šanse za sve pojedince moraju biti praćene davanjem podjednakih odgovornosti svima, naš cilj jeste da učinimo nešto za Britaniju“.

Britanski premijer je takođe priznao da se tokom dosadašnjeg mandata suočio s „nepredviđenim teškoćama“, ali je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da umanji posledice „globalnih finansijskih potresa“. Njegov govor prisutni su pozdravili gromkim aplauzom, uprkos činjenici da su prethodnih meseci postojale spekulacije da Braunovi bliski saradnici žele njegovu ostvavku sa stranačkih i državnih funkcija.

Mada su pojedini analitičari predviđali da će šef diplomatije Dejvid Miliband okrenuti leđa lideru laburista i pretendovati na to mesto, on je javno podržao Brauna. Miliband je izrekao pohvale na račun premijera i pozvao sve stranačke kolege da podrže njegova nastojanja. Snažnu podršku Braunu pružio je i bivši potpredsednik vlade Džon Preskot koji je kazao da je predsednik vladajuće stranke „čovek koji je najpodesniji da se uhvati u koštac s trenutnim globalnim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari