Britanski ministar finansija Gordon Braun juče je, posle deceniije čekanja na najvišu poziciju, otpočeo kampanju za lidera Laburističke partije i novog premijera Velike Britanije. On je rekao da će njegova vlada poštovati preuzete obaveze u Iraku, ali je priznao da su učinjene neke greške.

Britanski ministar finansija Gordon Braun juče je, posle deceniije čekanja na najvišu poziciju, otpočeo kampanju za lidera Laburističke partije i novog premijera Velike Britanije. On je rekao da će njegova vlada poštovati preuzete obaveze u Iraku, ali je priznao da su učinjene neke greške. Dodao je da će njegova vlada biti otvorenija i tešnje sarađivati s parlamentom. „Jedan od prvih koraka koje ću načiniti biće obnova vlasti parlamenta kako bi se obnovilo poverenje u britansku demokratiju“, rekao je Braun.
Toni Bler, koji će svoju poziciju napustiti 27. juna, formalno je podržao Braunovu kandidaturu za svog naslednika na čelu Laburističke partije, čime prema britanskim zakonima on postaje i njegov naslednik na mestu premijera.
„On ima izvanrednu i retku sposobnost i ogroman talenat da služi našoj zemlji“, rekao je Bler za Brauna koji se nije suočio s ozbiljnijim neslaganjima povodom njegovog pokušaja da postane novi lider partije i premijer zemlje. „On je, zahvaljujući uzornom vođenju ekonomije, pokazao da poseduje snagu, moć rasuđivanja i iskustvo koji bi ga učinili odličnim premijerom zemlje“, dodao je Bler. Bler je Brauna kao svog naslednika najavio u svom kabinetu u Dauning stritu posle razgovora s iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem. Često opisivan kao strog, Braun (56) bio je optužen za „staljinističku nemilosrdnost“ i za omalovažavanje kolega.
„Ne mislim da ćemo videti pravog Brauna do narednih generalnih izbora“ koji se ne očekuju pre 2009, rekao je Entoni Seldon, biograf koji prati Blerov i Braunov rad. Braun ima bliske veze s demokratskom partijom SAD, a posebno s Džonom Kerijem, senatorom iz Masačusetsa. Američki predsednik Buš rekao je u četvrtak za Brauna da je „otvorena i zanimljiva ličnost“, dodajući da ga posmatra kao razumnu ličnost s kojom se lako može razgovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari