Britanski premijer Gordon Braun načinio je juče prvi korak ka formiranju nove međunarodne alijanse za borbu protiv globalnog siromaštva, koristeći svoj govor u UN kako bi zatražio od država, poslodavaca i pojedinaca da podrže ambiciozne planove za oživljavanje globalnog plana za razvoj koji je zapao u ćorsokak.

Britanski premijer Gordon Braun načinio je juče prvi korak ka formiranju nove međunarodne alijanse za borbu protiv globalnog siromaštva, koristeći svoj govor u UN kako bi zatražio od država, poslodavaca i pojedinaca da podrže ambiciozne planove za oživljavanje globalnog plana za razvoj koji je zapao u ćorsokak. Njegov poziv na energičnije pružanje pomoći i angažovaniju diplomatiju usledio je posle dvodnevnog samita s američkim predsednikom Džordžom Bušom, kome je novi britanski premijer obećao podršku za vojnu akciju u Iraku i Avganistanu, kao i u sprovođenju oštrih mera za suzbijanje terorizma. Britanski zvaničnici insistirali su da će Braunova spoljna politika biti obeležena željom da se kombinuju upotreba sile i sankcija s pružanjem podrške razvoju i ekonomskim programima. Braun je to nazvao balansom „stroge i blage sile.“
Braunov pokušaj da predvodi međunarodnu zajednicu u njenim naporima da prevaziđe ćorsokak u koji su zapali pregovori o svetskoj trgovini i da okonča nasilje u Darfuru mnogi su protumačili kao pokušaj da se iskupi za nepopularnu politiku podrške američke invazije u Iraku koju je vodio njegov prethodnik Toni Bler. U jučerašnjem govoru u UN Braun je zamerio prisutnim biznismenima, predstavnicima nevladinih organizacija i međunarodnim delegacijama na neuspesima u okviru suočavanja s milenijumskim razvojnim ciljevima.
On je rekao da je dobio podršku 12 svetskih lidera i 20 vodećih kompanija, uključujući Majkrosoft korporaciju, Gugl i Vol-Mart, za suočavanje s razvojnim ciljevima. Ostvarivanje standarda pomoglo bi međunarodnoj zajednici da „iskoreni najveća zla našeg vremena: nepismenost, bolesti, siromaštvo, zagađivanje životne sredine i nerazvijenost“, rekao je Braun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari