Britanski premijer, vođa laburista Gordon Braun ocenio je u završnici kampanje da opšte izbore koji se održavaju sutra doživljava kao „borbu za život“, budući da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su konzervativci i liberalne demokrate umnogome osnažili pozicije.

 Istovremeno, Braun, koji je u proteklom periodu izgubio poverenje pojedinih sunarodnika, obećao je da će u slučaju da ponovo stupi na tu visoku funkciju uložiti trud u cilju poboljšanja ekonomske situacije u državi. „Boriću se za Britaniju i njenu ekonomiju“, izjavio je predsednik vlade.

Braun je takođe kazao da je spreman da plati ceh eventualnog izbornog poraza stranke koju predvodi, što bi podrazumevalo povlačenje s liderske pozicije. Ipak, Braun je opisao sebe kao „najvećeg optimistu u Britaniji“, i izrazio nadu da se takav scenario neće odigrati. Ipak, čak i pojedine stranačke kolege okrenule su leđa premijeru. Ilustracije radi, laburista Meniš Sud, koji će se sutra boriti za poslaničko mesto, izjavio je da je Braun „najgori predsednik vlade koga je Britanija imala“, kao i da „treba da se izvini kraljici i narodu“ zbog loših poteza.

Za razliku od Brauna, koga pojedini doživljavaju kao „optimistu bez pokrića“, lider Liberalno-demokratske stranke Nik Kleg smatra se „zvezdom u usponu“, koji bi mogao da pokvari planove vođi konzervativaca Dejvidu Kameronu, što je proteklih meseci smatran za najpopularnijeg političara u državi. Dobri poznavaoci prilika tvrde da Konzervativna stranka neće uspeti da ostvari ubedljivu pobedu i samostalno formira vladu, kao i da će Kameron biti prinuđen da stupi u postizbornu koaliciju sa Klegom.

Kleg je u završnici kampanje izrekao oštre kritike na račun čoveka koji se doživljava kao njegov budući koalicioni partner. „Dejvid Kameron, zbog svoje ogromne arogancije, već uzima mere za zavese u Dauning stritu broj deset. Iako glasači još nisu ni izašli na birališta, on govori šta će uraditi sa Britanijom“, kazao je vođa liberalnih demokrata na jednom predizbornom skupu.

Prema Klegovom mišljenju, nijedan političar ne koristi takvu retoriku, već sluša savete ljudi. „Glasači, a ne političari, treba da kažu kakvu budućnost žele za svoju državu“. Vođa konzervativaca oštro je opovrgao takve navode, ističući da konzervativci „nijedan glas ne uzimaju zdravo za gotovo“, zbog čega je „svu svoju energiju uložio u kampanju“. „Da zaista patim od viška samopouzdanja, ne bih vodio kampanju 24 sata dnevno“, izjavio je Kameron.

Bler kritikovao Klega

Iako je lider liberalnih demokrata zapažen kao izvanredan govornik u tri televizijske debate organizovane u okviru predizborne kampanje, nekadašnji vođa laburista i bivši britanski premijer Toni Bler, ocenio je da su Klegove tvrdnje „apsurdne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari