Dauning strit je većpočeo pripreme za prvi diplomatski sastanak sa Barakom Obamom. Prećutnim priznanjem da bi možda francuski lider Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel mogli biti prvi evropski lideri pozvani u Vašington, britanski premijer počeo je pripreme ne bi li ih preduhitrio.

 To potkrepljuje i činjenica da su britanske diplomate u Vašingtonu većpreduzeli napore da osiguraju prvi pozivnicu za Brauna da poseti Belu kuću.

Nakon inauguracije Džordža Buša 2001. potez tadašnjeg britanskog lidera neki su ocenili kao neku vrstu diplomatskog puča. Podsećanja radi, Toni Bler je bio prvi evropski lider koji je posetio Obaminog prethodnika po imenovanu za predsednika. Insajderi iz Dauning strita ukazali su da će Braun u svakom slučaju osigurati sastanak sa Obamom, u svojstvu domaćina sastanka Grupe 20 vodećih ekonomija sveta koji se održava u aprilu u Londonu. Portparol Brauna izjavio je da nije toliko važno kada će se sastati dvojica lidera koliko je bitno da li oni dele iste vrednosti, pristupe i da li su u stanju da rade zajedno na brojnim izazovima“.

Izvori iz britanske vlade navode da je Braun pisao Obami pismo uveravajući ga da je London „spreman za veoma tesnu saradnju sa njegovom administracijom“. Ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband rekao je: „Veoma sam uveren da Obamina administracija deli vrednosti sa administracijom Gordona Brauna“. On je dodao da veruje da ćemo u narednih nekoliko meseci biti svedoci veoma dobre i pozitivne saradnje sa Belom kućom.

S druge strane, pozdravljajući Obamino preuzimanje funcije predsednika SAD, Sarkozi je istakao: „Željni smo da što pre vidimo kako će on raditi i kako zajedno možemo promeniti svet“. U reakciji iz Berlina, nemačka kancelarka je poželela mnogo sreće Obami u njegovom radu. Mnoge diplomate uverene su da će baš nemački lider biti prvi evropski visoki zvaničnik koji će biti pozvan u Vašington. Sarkozi je ubeđivao američke diplomate u svoj proamerički stav. Nasuprot tome mnogi stručnjaci za spoljnu politiku iz Vašingtona zabrinuti su za podršku Nemčke američkoj politici u Iranu i Avganistanu. Iz Kabula su juče stigle naznake da bi Hamid Karzai želeo da bude prvi lider koji će se sastati sa Obamom. U reakciji iz Vatikana, papa Benedikt XVI apelovao je na Obamu da promoviše „razumevanje, saradnju i mir“ među nacijama. Dok je u Moskvi, ruski premijer Vladimir Putin izneo manje optimističan stav. „Duboko sam ubeđen da se najveća razočarenja rađaju iz velikih očekivanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari