Bravo podržao građane koji protestuju protiv Rio Tinta i pozvao na skup pred Ustavnim sudom 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Građanski pokret Bravo osudio je danas hapšenje ekoloških aktivista koji se bore protiv izgradnje rudnika ma području Jadra.

„Tražimo da se odustane od svakog daljeg krivičnog i prekršajnog gonjenja, te da policija i tužilaštvo povuku prijave protiv aktivista koji su u nedelju samo ostvarivali svoje pravo na protest“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Iz pokreta Bravo su pozvali građane da „pruže aktivnu podršku“ borbi protiv izgradnje rudnika, i da se u četvrtak, 11. jula u 8.00 sati okupe ispred Ustavnog suda u Beogradu.

„Ispred suda ćemo se zajedno boriti da na snazi ostane odluka Vlade Srbije kojom se poništava prostorni plan kojim se omogućuje izgradnja rudnika Rio Tinta“, dodaje se u saopštenju.

Nakon blokade pruge Loznica – Zvornik juče je policija privela sedmoro aktivista udruženja „Ne damo Jadar“, koji se protive iskopavanju litijuma na području Jadra, koji su nakon toga pušteni da se brane sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari