Bravo: Stižu pravosnažne presude protiv aktivista, represija države 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Građanski pokret Bravo upozorio je danas da su u Novom Sadu počele da stižu prve pravosnažne presude aktivistima i ocenio da je u pitanju nastavak represije nad aktivnim građanima.

Kako se navodi, aktivistkinja tog pokreta Varvara Lukač pravosnažno je osuđena na prekršajnu kaznu od 16.000 dinara, zbog remećenja javnog reda i mira, jer je na protestu „Srbija protiv nasilja“ u julu prošle godine držala patronu koja ispušta dim u boji.

U saopštenju se podseća da je u Novom Sadu grupa od 30 aktivista i aktivistkinja zbog svog aktivizma u prethodne tri godine (Protesti protiv Rio Tinta, Šodroš Survivor kamp, Buna protiv mafije, Protest protiv GUP) dobila više od 80 krivičnih i prekršajnih prijava.

Te prijave su, dodaje se, imale za cilj da obeshrabre dalji građanski aktivizam optuženih, ali su, istovremeno, pokazale i duple standarde i licemernost vladajućeg režima.

Iz GP Bravo pitaju i kako je moguće da se pravosnažno presudi novačana kazna njihovoj aktivistkinji „za paljenje dimova“, dok funkcioner Srpske napredne stranke Vladmir Đukanović nije odgovarao za paljenje baklji na balkonima u toku policijskog časa.

„Kako je moguće da bez pravosnažne osude za paljenje preko 20 baklji, povodom rođendana Aleksandra Vučića, ostane njegov sin i organizator ovakve proslave Danilo Vučić“, pitaju iz Bravo.

Podsećaju da se ista situacija ponavlja i kada je u pitanju paljenje baklji na otvaranju deonice autoputa, ili kada SNS u Novom Sadu „posle svake lažne izborne pobede“ organizuje „orgijanje uz trubače i velike količine pirotehnike“.

„Razlika između dimne zavese i političkog performansa koji nikoga ne može da povredi i upaljenje baklje koja može da sprži i povredi čoveka, govori u prilog činjenici da je ovde reč o još jednoj politički instruisanoj odmazdi, zastrašivanju i pritisku na građanske i opozicione aktiviste, koji sugerišu zloupotrebu pravnog sistema za obračun za političkim neistomišljenicima“, istikao je Bravo.

Ovakva sramna presuda Varvari Lukač je, navedeno je, još jedan dokaz da su jedine institucije koje su „po kazni“ otvorene za građanke i građane – sudovi, tužilaštvo i policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari