U Mozambiku brazilska vlada otvara fabriku za proizvodnju antiretrovilarnih lekova za borbu protiv epidemije Aids. Brazil je pozajmio Keniji 150 miliona dolara za izgradnju puteva u prestonici Najrobiju. U Angoli, zapadnoafričkom naftnom lideru, nedavno potpisani bezbednosni sporazum predviđa proširenje obuke za angolsko vojno osoblje.

Brazil, gde živi više Afrikanaca nego u bilo kojoj zemlji izvan afričkog kontinenta, sasvim sigurno prednjači po investicijama na Crnom kontinentu gradeći istorijske veze iz vremena portugalskog carstva, piše Njujork tajms.

Investiciona ofanziva Brazila u Africi dostigla je prošle godine vrednost od 27.6 milijardi 2011, što je neverovatno povećanje ako se uzme u obzir da je 2003. iznosila 4.3 milijarde dolara. „Sve više vlada osećaj da je Afrika na granici sa Brazilom“, smatra Džeri Davila, istoričar na Univerzitetu u Ilinoisu koji je naširoko pisao o brazilskim nadiranjima širom južnog Atlkantika. „Brazil se nalazi u privilegovanoj poziciji, ojačao je svoj uticaj i konačno dostigao institucionalne kapacitete za pohod na Afriku“. Brazilske ambicije na Crnom kontinentu slične su težnjama drugih sila poput Turske koja je uspostavila jak uticaj u arapskom svetu, ali i na indijsku promociju svoje kulture širom Azije, jednoglasni su stručnjaci.

Brazil je mnoge iznenadio time što je postao glavni poljoprivredni izvoznik. Nedavno je čak nadmašio Britaniju, šestu ekonomiju sveta, a može se pohvaliti i postojanjem većeg broja diplomatskih predstavništava u Africi, čak i tamo gde Britanija još nije otvorila svoje konzulate. Brazil danas ima 36 ambasada širom Afrike, a nada se da će do kraja godine otvoriti i 37. u Malaviju. Više od 55 odsto novca za Afriku isplaćuje se preko brazilske Agencije za saradnju, koja nadgleda inostrane projekte, navodi Marko Farani, direktor agencije. On ističe da je pomoć Brazila inostranstvu prešla milijardu dolara. Ipak, Brazil i dalje zaostaje za zemljama poput Kine i SAD, koje raspolažu daleko skupljim programima pomoći i obimnijom trgovinom u Africi.

Cilj brazilske vlade jeste i da privuče što veći broj Afrikanaca da studira u Brazilu. Novi univerziteti sve više se utrkuju i nude studije za mlade iz portugalskog govornog područja, uključujući Angolu, Gvineju Biso, Mozambik i Demokratsku Republiku Sao Tome i Principe.

Vodeća brazilska investiciona banka BTG Paktual osnovala je u maju fond od milijardu dolara iz kojeg će se investirati projekti u Africi. Kako je bivši brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva rekao „ovo je istorijsku dug Brazila prema Africi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari