Predsednica Brazila Dilma Rusef otkazala je posetu Sjedinjenim Državama zbog navodne špijunaže Vašingtona. Američka Agencija za nacionalnu bezbednost, prema informacijama iz Brazila, presretala je elektronsku poštu i poruke predsednice Rusef, njenih saradnika i državne naftne kompanije Petrobras.


Optužbe su zasnovane na dokumentima koje je odao bivši američki obaveštajac Edvard Snouden, koji je dobio azil u Rusiji. Predsednik SAD Barak Obama obećao je da će istražiti incident, preneli su američki mediji. Optužbe o špijuniranju velikih razmera brazilskih građana aktuelizovane su u julu, kada je o tome izveštavao dopisnik Gardijana iz Ria de Žaneira Glen Grinvald. On je tvrdio da je NSA imala uvid u sve internet sadržaje koje je posećivala Dilma Rusef.

Ta dokumentacija je, shodno Grinvaldovom izveštaju, bila deo „studije slučaja NSA koja je trebalo da pokaže kako podaci mogu biti inteligentno filtrirani“. Nedavno je Grinvald na brazilskoj televiziji Globo tvrdio da je NSA nezakonito pristupila podacima Petrobrasa. Ova kompanija u oktobru treba da sprovede važnu aukciju o pravima na eksploataciju naftnih polja.

Ako optužbe budu dokazane, rekla je predsednica Rusef, to će značiti da je NSA umešana u industrijsku špijunažu. Ona je trebalo da poseti Vašington 23. oktobra i to bi bila prva poseta nekog brazilskog šefa države Americi od 1995.

„Uzimajući u obzir da se termin planirane posete Vašingtonu približava, i da nije bilo pravovremene istrage incidenta uz odgovarajuća objašnjenja i rešenost da se prekinu aktivnosti presretanja“, putovanje ne može biti realizovano kako je najavljeno, saopštila je Vlada Brazila. Vlada je naglasila da će do posete doći „što je pre moguće“ i kada problem bude adekvatno rešen.

Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Ria de Žaneira javio je da se u nekim krugovima u Brazilu odluka predsednice da otkaže posetu SAD doživljava kao „pomalo nacionalistička“ i da neki brazilski „biznis lideri“ dovode u pitanje „mudrost“ odluke da se „stvori antagonizam (u odnosima) sa tako značajnim biznis saveznikom kao što su SAD“. Predsednica je, međutim, bila svesna kakva su osećanja „običnih Brazilaca“. „Očekivanja u Brazilu su da Obamina administracija treba da ponudi odgovarajuće objašnjenje ili da se izvini“, navodi britanski izveštač.

„Zajednička odluka“

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da su Dilma Rusef i predsednik SAD Barak Obama zajedno doneli odluku o odlaganju posete „Predsednik je rekao da razume i da žali zbog zabrinutosti da su navodne obaveštajne aktivnosti SAD otkrivene u Brazilu i razjasnio da je posvećen zajedničkom radu sa predsednicom Rusef i njenom vladom kako bi se diplomatskim kanalima prevazišla ova tema kao izvor napetosti u našim bilateralnim odnosima“, saopštila je Bela kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari