Bregu: Zapadnom Balkanu potrebno više zajedništva na delu, saradnja nije izbor već nužnost 1Foto: BETAPHOTO/RCC/Elmas Libohova

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da je Zapadnom Balkanu potrebno više zajedništva, ne samo na rečima već i na delima, te da saradnja nije izbor već nužnost.

Ona je danas u Berlinu na sastanku ministara spoljnih poslova Berlinskog procesa rekla da regionalna saradnja ne bi trebalo da se odnosi samo na potpisivanje sporazuma već i na sprovođenje obaveza.

Dodala je da nije dovoljno ukazivati na druge i čekati na inicijativu drugih, te da ima prostora da svako uradi nešto više.

„Svima nam treba više integracije nego dezintegracije, svima treba više saradnje nego izolacije, potrebno nam je više zajedništva ne samo na rečima već i na delima, potrebni su nam bolji instrumenti za planiranje, kao i bolji održivi finansijski instrumenti kao dio novog postepenog pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, a potreban nam je i mentalitet rasta, a ne samo Plan rasta. Ovo je kolektivno putovanje ukoliko želimo potaći stvarne i trajne promjene. Saradnja nije izbor već nužnost. Dugujemo to sebi i budućim generacijama“, rekla je Bregu.

Ona je istakla da je tokom deset godina postojanja Berlinskog procesa bilo dosta konkretnih postignuća zbog čega 82 odsto građana Zapadnog Balkana podržava regionalnu saradnju.

„Nesmetan protok osnovnih roba tokom i nakon pandemije, zeleni koridori koji su sada realnost ne samo unutar Balkana već su prošireni i na Evropsku uniju, povećanje trgovine robom i uslugama od 19 odsto, udvostručenje obima trgovine (robama) unutar regiona za pet godina, ogromno povećanje korišćenja usluga rominga unutar Zapadnog Balkana od 500 odsto, gotovo 1.200 novih firmi koje su učestvovale u trgovini unutar regiona, olakšana mobilnost radne snage te rešavanje pitanja promenjive dinamike tržišta rada i demografskih promena uzajamnim priznavanjem visokoškolskih kvalifikacija i sedam profesija“, navela je.

Savet za regionalnu saradnju, dodala je, predvodio je rad na zajedničkom regionalnom tržištu kao glavnom ujedinjujućem, a ujedno i najrazrađenijem okviru regionalne saradnje i integracije, saopšteno je iz RCC.

„Pokazalo se kako istinsko zajedničko tržište može izgledati, a ujedno je dat i uvid u potencijale jedinstvenog tržišta. Preostale prepreke, političke blokade ili neispunjene obaveze, zajedno sa još uvek velikim, a neiskorišćenim potencijalima, su isto tako stvari koje region mora nastojati rešiti“, dodala je Bregu i istakla da RCC, zajedno sa partnerima, radi na Akcionom planu za drugu fazu zajedničkog regionalnog tržišta čije se odobrenje očekuje na samitu u okviru Berlinskog procesa kasnije ovog meseca.

Ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana su nakon sastanka izdali saopštenje o unapređenju saradnje u kojem su istakli i postignuća programa u okviru zajedničkog regionalnog tržišta koje je koordinirao RCC.

Usaglasili su zajedničku deklaraciju kojom se potvrđuju dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja za koju se očekuje da će biti podržana na samitu Berlinskog procesa kasnije ovog meseca, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari