Norveška policija saopštila je juče da su identifikovane sve žrtve nedavnih napada u Oslu i na ostrvu Utoja, a svi koji su vođeni kao nestali su nađeni. U dva odvojena napada, koja je 22. jula u centru Osla, blizu zgrade vlade, i u omladinskom kampu vladajuće Laburističke partije na ostrvu Utoja izveo isti čovek, poginulo je 76 osoba.

U Oslu su održana dva pomena, jedan koji je organizovala Laburistička partija i kojem je prisustvovao premijer Jens Stoltenberg, i drugi, u džamiji u delu norveške prestonice pretežno naseljenom imigrantima, navodi Beta.

Norveški mediji su javili da je osumnjičeni Anders Bering Brejvik juče bio ponovo doveden u policiju gde je saslušan. Istražitelji veruju da je on delovao sam, posle više godina detaljnog planiranja, i nisu našli ništa što podržava njegove tvrdnje o antimuslimanskoj mreži ekstremista koja je planirala seriju napada po čitavoj Evropi. Brejvik je optužen za terorizam i može da bude osuđen na 21 godinu zatvora, ali ako optužnica bude promenjena i Brejvik bude optužen za zločin protiv čovečnosti, može da bude osuđen na 30 godina zatvora. Norveško državno tužilaštvo je saopštilo da će ta mogućnost biti razmotrena po okončanju istrage, kao i da će Brejvik biti optužen za svako pojedinačno ubistvo, a da se izricanje presude ne očekuje pre 2012. godine. Senator iz redova vladajuće Demokratske liberalne partije (PDL) Julijan Urban optužio je „sadašnje lidere Evropske unije“ da su zapravo oni ti koji su izveli napade u Norveškoj i ocenio da je „multikulturalnost dobra samo među kvalitativno sličnim kulturama“. Vladajuća PDL se do sada nije izjasnila o izjavi svog senatora. Urban piše na svom blogu o „neodgovornosti“, „nemarnosti“ i „hipokriziji“ evropske političke klase prema „islamizaciji ilegalnoj imigraciji koje ugrožavaju celu evropsku civilizaciju i kulturu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari