Sud u Oslu odlučio je juče da desničarski ekstremista Anders Bering Brejvik, koji je priznao da je u julu ubio 77 ljudi, ostane u pritvoru još 12 sedmica, javile su svetske agencije. Na početku prvog javnog ročišta, Brejvik je pokušao da se predstavi kao vođa pokreta otpora ali ga je sudija brzo prekinuo.


Brejvik je u pratnji čuvara ušao u sudnicu u kojoj su se nalazile desetine novinara, kao i preživeli posle njegovog masakra 22. jula. „Ja sam vojni komandant norveškog pokreta otpora“, kazao je Brejvik pre nego što ga je sudija prekinuo i rekao mu da se drži teme ročišta. Na kraju ročišta, 32-godišnji Brejvik upitao je sudiju Torkjela Neshejma da li može da se obrati preživelima i rodbini žrtava, što je sudija odbio. Tužilaštvo je tražilo da on ostane iza rešetaka još 12 sedmica, uz restrikcije na pristup medijima, posetioce i poštu.

Ranija sudska ročišta u Brejvikovom predmetu bila su zatvorena za javnost. Anders Bering Brejvik (23) je 22. jula najpre aktivirao automobil bombu ispred zgrade vlade u Oslu, kada je poginulo osmoro ljudi, a zatim je pucao i ubio 69 osoba u omladinskom kampu na ostrvu Utoja, oko 40 kilometara udaljenom od Osla. Norveški mediji su u avgustu objavili da je Brejvik pripremao još jednu bombu težu od jedne tone. Procenjuje se da je bomba koja je eksplodirala u centru Osla bila teška oko 950 kilograma. Brejvik je priznao izvršenje oba napada i naveo da je delovao sam, a kao motiv je naveo protivljenje socijalno-liberalnoj ideologiji i doseljavanju muslimana u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari