Na predstojećem susretu skupine najrazvijenijih zemalja svijeta G8 u Hajlgendamu, mjestašcu na Baltičkom moru, koje Nijemci zovu Istočnim morem (Ostsee) jedna od glavnih tema bit će nimalo ružičasta situacija u Africi. Skup „visokog rizika“ se održava juna, a još krajem aprila je u Berlinu Angeli Merkel uručen prvi izvještaj „Africa Progress Panela“ (APP), tj.

Na predstojećem susretu skupine najrazvijenijih zemalja svijeta G8 u Hajlgendamu, mjestašcu na Baltičkom moru, koje Nijemci zovu Istočnim morem (Ostsee) jedna od glavnih tema bit će nimalo ružičasta situacija u Africi. Skup „visokog rizika“ se održava juna, a još krajem aprila je u Berlinu Angeli Merkel uručen prvi izvještaj „Africa Progress Panela“ (APP), tj. specijalnog foruma posvećenog problemima „crnog kontinenta“. U izvještaju se industrijske zemlje podsjećaju na preuzete obveze prema Africi, i ukazuje na deficite i manjkavosti podrške oporavku „crnog kontinenta“.

Forum o Africi

Osnivanje APP (Africa Progress Panel) je 26. juna 2006. godine inicirao Toni Bler na londonskom King’s koledžu, naslonivši se na iskustva i rad Komisije za Afriku, osnovane 2004. godine. Ko-osnivač APP je, irski rock-muzičar Bob Geldof, u međuvremenu proglašen za britanskog plemića zbog pokretanja i realizacije dobrotvornih planetarnih koncerata „Live Aid“. APP-forum se susreće dva puta godišnje, a iz njegovih diskusija i proizlaze izvještaji o Africi. Članovi APP su, pored Blera, Anana i Geldofa i takve ličnosti kao što su predsjednik MMF Majkl Kamdesi, osnivač „Grameen Bank“ nobelovac Mohamed Junus i drugi. APP se financira i iz podrške koju mu pruža najbogatiji čovjek na svijetu Bil Gejts, a stručno ga pomaže i čuveni pjevač Bono, putem organizacije DATA (Debt, Aids, Trade, Africa)…

I ovom prigodom se u Berlinu čulo kako je poboljšanje situacije na afričkom kontinentu jedan od prioriteta njemačke vlade u vrijeme njenog predsjedavanja skupini najrazvijenijih zemalja svijeta (G8). Takvo što su, pak, već govorili Britanci prije dvije godine…
„Izvještaj zahtijeva dijalog između vlada zemalja Afrike i međunarodne zajednice“, kazala je Angela Merkel, „jer u njemu se ispituje, također, kako afričke države izvršavaju svoje obveze“. Njemačka će, prema njenim riječima, na sastanku G8 u Hajlgendamu, dati podršku impulsima iz britanskog Gleniglsa, u kojem su 2005. godine vodeće industrijske zemlje dogovorile povećanje pomoći Africi za duplo veći iznos.
Krajem ove godine susrest će se njemačka kancelarka osobno sa stalnim članovima APP-foruma i tamo bilancirati šta je učinilo njemačko predsjedavanje skupini G8 za Afriku. Osim toga, Merkelova je najavila za septembar ove godine važnu međunarodnu konferenciju u Njemačkoj, koja bi bila posvećena borbi protiv side i drugih infekcionih bolesti, kojima su u prvom redu pogođeni ljudi u Africi…
Dio priprema za samit na Baltiku su, nažalost, i policijske racije u 40 mjesta diljem zemlje, u kojima su pretraživane do u detalje prostorije i arhive antiglobalističkih pokreta ATTAC i drugih, ljevičarskih i nevladinih organizacija, de facto svih onih koje imaju bilo kakve sveze sa pripremama najavljenih protesta protivu skupine G8. Odgovori anti-globalista i raznih skupina ljevičara nisu izostali, uzbudljivo je bilo danima poslije toga, posebice na ulicama Hamburga i Berlina.
Sven Giegold, jedan od osnivača i aktivista ATTAC, izjavio je da je ova akcija, u kojoj je sudjelovalo više od 900 policajaca, bila potpuno neprimjerena, te da su policajci ovom prigodom pretražili sve projekte, pa i one koji nemaju nikakve sveze sa antiglobalističkim protestom u Hajlgendamu, primjerice i takve koji su povezani sa zaštitom izbjeglica. Policija se, k tomu, ponašala osiono i protupravno, pretraživala je i prostorije i arhive za koje nije imala ovlašćenja, te onemogućila oštećenima kontakte s njihovim odvjetnicima, tvrdi Giegold.
Državna tužiteljica Monika Harms je ovu akciju obrazložila „povišenom opasnošću“, te navodnim „osnivanjem terorističke ćelije“ od strane militantnih ljevičara. Prema informacijama koje je objavio konzervativni list „Die Welt“, policijske pretrage su došle do „uznemiravajućih spoznaja“ o pripremama tzv. militantnih grupacija za nasilne okršaje, počev od namjeravanih napada na „materijalne objekte pa do odgovornih subjekata“. Ove „militantne grupacije“ su, inače, od 2001. godine do danas izvršile oko 25 napada na objekte tzv. „stubova režima“.
Ovu, po mišljenju mnogih objektivnih posmatrača, problematičnu policijsku akciju iskoristili su, na žalost, militantno nastrojeni anarhisti, koji su i ovaj put dijelom demonstrirali nasilje, nakon čega su uslijedila hapšenja. Savezni ministar unutarnjih poslova Volfgang Šojble (CDU) je ocijenio da su poduzete samo „neophodne mjere“. On je podsjetio da je tijekom susreta skupine G8 u britanskom Gleniglsu bilo „užasnih napada u Londonu“.
Ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer (SPD) je izrazio žaljenje zbog poduzetih mjera „jer one nisu učinile jednostavnijim za publiku prihvat politike i susreta na ovakvom političkom nivou“. Poslanik „Ljevice“ u Bundestagu Volfgang Neskovic je ocijenio da ova policijska akcija i njene metode „podsjećaju na policijsku državu“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari