Ministarstvo za rad i socijalna pitanja odobrilo je finansiranje projekta pod nazivom ‘’Dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u razvoju’’, čiji je autor sekretar Društva za mentalno nedovoljno razvijena lica (MNLR) u Pirotu Branko Kostić. Vrednost projekta je dva miliona dinara, od čega je učešće lokalne samouprave 20 odsto.


Projekat traje godinu dana, a posle toga njegov nastavak finansira lokalna samouprava. O ovim licima će brinuti dva defektologa, socijalni radnik i psiholog. Po potrebi mogu da se angažuju i stručnjaci drugih profila. Osim socijalnog radnika i koordinatora projekta Branka Kostića, svi ostali će biti angažovani po ugovoru o delu. Projekat kreće uskoro.

Sekretar Društva MNLR Branko Kostićkaže da će ovim projektom biti rešen jedan od najvećih problema u radu sa ovom kategorijom lica.

– Reč je o deci i omladini ometenoj u razvoju koja ne pohađaju školu, a o njima jedino brinu roditelji. Možete da zamislite kako izgleda njihov život u četiri zida i briga roditelja o njima. Sa njima uvek neko mora da bude. Ovaj projekat podrazumeva da ih zbrinemo na jednom mestu, a s njima će raditi stručnjaci – kaže Kostić.

Prema njegovim rečima, sa ovom decom bi radila četiri lica svakog dana od osam do 20 sati.

– Na evidenciji Društva imamo 81 lice od tri do 30 godina. Svi će biti obuhvaćeni, a dolazak u naš dnevni boravak je dobrovoljan. Ranije smo anketirali njihove roditelje i uglavnom se većina izjasnila za ovakav način zbrinjavanja. Imamo nekoliko ciljeva u radu sa njima. Želimo da ih naučimo nekim novim veštinama i da ono što je zdravo kod njih razvijemo još više. Biće organizovane razne radionice, poput muzičkih i sportskih. Toga je bilo i dosad kroz neke dnevne aktivnosti od dva – tri sata. Sada su oni tu ceo dan. Uz to ćemo njihove roditelje osloboditi briga o njima i biće to nešto slično dečjem vrtiću. Uz druženje, imaće i dva dnevna obroka. Pored stručnih lica, biće angažovana i servirka, pomoćni radnik i knjigovođa. U fazi smo ozbiljnih priprema da projekat krene što pre. Pored stvaranja tima, prostor koji nam je dala na korišćenje lokalna samouprava treba da se uredi. Rečje o velikoj sali Mesne kancelarije u Tijabari koja se nalazi pored naših prostorija. Od Ministarstva ćemo dobiti kompletnu kuhinju, stolove, stolice i vitrine. Kad sve to uredimo, nadamo se uskoro, dnevni boravak će početi da radi – kaže Kostić.

Biblioteka igračaka

Društvo MNLR već godinama ima ‘’Biblioteku igračaka’’ koju osim dece ometene u razvoju pohađaju i druga deca. Ona radi od 2001, a njen rad finansiraju Sejv d čildrn i Unicef. U prostorijama Društva su organizovane različite radionice, a jedna od njih je i radionica tkanja koju su pohađali članovi Društva i naučili da rade razne predmete. Kostićkaže da će odlukom Vlade i Ministarstva za rad i socijalna pitanja sve lokalne samouprave u okviru dodatnih vidova socijalne zaštite morati da obezbede dnevne boravke za ova lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari