Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić otvorio je u Ruskom Krsturu, naselju u opštini Kula u kome je pretežni deo stanovnika rusinske nacionalnosti, novoizgrađenu sportsko-školsku halu i seosku manifestaciju Dani krsturske paprike.


„Ruski Krstur je jedno od najvećih i najlepših sela u Vojvodini i, istovremeno je i duhovni, kulturni i istorijski centar Rusina koji vekovima žive na ovim prostorima“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić obraćajući se okupljenim meštanima i gostima. „Zbog toga je Pokrajinska vlada izdvojila više od 140 miliona dinara da bi se izgradio ovaj sportski objekat, koji će omogućiti da se deca, ali i odrasli, bave sportom, da se održavaju kulturne manifestacije i neguje tradicija.“

Predsednik Pokrajinske vlada poručio je da mnogi govore o tome kako mladi ljudi treba da ostanu na selu, ali ne pružaju dovoljno uslova da se seoska deca, kao i njihovi vršnjaci u gradovima, bave sportom i odrastaju u zdrave i korisne članove zajednice. „Mi smo danas svoju obavezu izvršili“, rekao je Bojan Pajtić i dodao da danas sela u Vojvodini mogu da se pohvale da imaju mnogo bolje uslove i za sport i odrastanje dece. „Nastavićemo na taj način da se ponašamo, nastavićemo da vodimo brigu o ljudima koji žive u selima, pre svega o onima koji dolaze iza nas.“

Predsednik Mesne zajednice Ruski Krstur Vladimir Olear izrazio je zadovoljstvo što je školsko-sportska hala, čija je izgradnja započeta pre jedne decenije – završena. Za njenu izgradnju Fond za kapitalna ulaganja izdvojio je 142,8 miliona dinara, Opština Kula 3,8 miliona i stanovnici Ruskog Krstura, iz mesnog samodoprinosa, 18,1 milion dinara.

Predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne zajednice Slavko Rac je rekao da je u početku bilo puno entuzijazma, a malo para za ovaj objekat, koji je nazvao investicijom za budućnost. „Zahvaljujući Pokrajinskoj vladi i Fondu za kapitalna ulaganja, školsko-sportska hala je završena. Meštani Ruskog Krstura će je čuvati, jer ne dobija selo ovakav objekat svaki dan“, rekao je Slavko Rac.

Dani krsturske paprike obuhvataju nastup više od 60 izlagača, proizvođača paprike i proizvoda od paprike, izložbu proizvoda domaćih radinosti i starih zanata, defile konja, maskenbal za decu i muzički program.

Nova hala za sve meštane

Novoizgrađenu sportsku salu površine 3.800 kvadratnih metara u centru Ruskog Krstura koristiće osnovna i srednja škola „Petro Kuzmjak“ sa internatom za 80 učenika, sportsko društvo „Rusin“, koje ima tradiciju dužu od 80 godina i u svom sastavu 11 sportskih klubova, Dom kulture i rusinski narodni teatar „Đađa“, a koristiće se i za održavanje tradicionalnih manifestacija. Spada u red jedne od većih hala tog tipa u čijoj izgradnji je učestvovala Pokrajinska vlada, preko Fonda za kapitalna ulaganja, a u poslednjem periodu ih je u Vojvodini izgrađeno 83.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari