Najzad je Evropa odahnula nakon referenduma u Irskoj. U Briselu, sedištu Evropske komisije prvi se oglasio predsednik EK Žoze Manuel Baroso rekavši: „Zahvaljujem se građanima Irske na poverenju. Ovo je veliki dan za Irsku i veliki dan za Evropsku uniju. Pobeda Lisabonskog sporazuma je dobar odgovor ekonomskoj krizi. Nadam se da će procedura ratifikacije Lisabonskog sporazuma krenuti najvećom mogućom brzinom“.

U Strazburu predsednik Evropskog parlamenta, Poljak Jirži Busek, izjavljuje: „Potvrdili su svoju želju da budu u Evropi. To je odlična vest za Irsku i Evropu“. Sekretar evropskih socijalista Žan Kristof Kambadelis nije kasnio za njima: „Socijalisti pozdravljaju rezultat referenduma. Irsko ‘da’ stavlja tačku na dalje rasprave o Lisabonskom sporazumu, ali još ne znači kraj evropskog ‘zastoja’“. Iz redova poslanika Zelenih u Evropskom parlamentu čuje se da je prihvatanje Lisabonskog sporazuma „veliki korak ka izgradnji još jače političke, pravične i građanske Evrope“. Posle pobede „da“ na irskom referendumu neophodno je da predsednici Poljske, Kačinski i Češke, Vaclav Klaus, potpišu Lisabonski sporazum kako bi on ušao u primenu. Poljska i češka skupština i senat su ga odavno usvojile. Predsednik Kačinski je ranije izjavio da će potpisati Lisabonski sporazum ako ga Irska usvoji. Nakon objavljivanja rezultata referenduma portparol predsednika je potvrdio da će ga Kačinski ovih dana potpisati.

Vaclav Klaus, evroskeptik, za koga ovde u Briselu govore da bi pre želeo da ostane „velika riba u malom akvarijumu, nego da ima konkurenciju u velikom“ je pokušavajući da odlaže unedogled potpisivanje Sporazuma podneo još jednu od mnogih žalbi Ustavnom sudu Češke. Predsednik Klaus dolazi u Brisel u sredu kako bi se sreo sa visokim zvaničnicima EU. Treba reći da je nakon objavljivanja rezultata u Briselu bilo najveselije u irskom pabu preko puta sedišta Komisije EU gde su se okupili predstavnici Irske u EU, kao i mnogi Irci koji podržavaju prihvatanje Lisabonskog sporazuma.

Tadić: Ohrabrenje za proširenje EU

Berlin – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Berlinu da je prihvatanje Lisabonskog sporazuma na irskom referenduma veliko ohrabrenje za proces proširenja Evropske unije (EU). „To je veliko ohrabrenje za proces proširenja EU. Vrata EU su otvorena i za Srbiju i za Zapadni Balkan“, rekao je Tadić. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari