O medijskim neslobodama u Sloveniji ovih se dana pisalo u više evropskih listova, o čemu smo izvještavali. Na račun nediplomatskog ponašanja Slovenije, odnosno njenog aktualnog premijera Janeza Janše stižu, pak, oštre reakcije iz zemalja Evropske unije, primjerice iz Portugala, čiji su se zvaničnici usprotivili dijeljenju savjeta u svezi usvajanja Lisabonskog ugovora.

O medijskim neslobodama u Sloveniji ovih se dana pisalo u više evropskih listova, o čemu smo izvještavali. Na račun nediplomatskog ponašanja Slovenije, odnosno njenog aktualnog premijera Janeza Janše stižu, pak, oštre reakcije iz zemalja Evropske unije, primjerice iz Portugala, čiji su se zvaničnici usprotivili dijeljenju savjeta u svezi usvajanja Lisabonskog ugovora. Unutarnja je stvar svake članice EU kako će usvojiti pomenuti reformski ugovor EU, poručeno je Janši, bivšem zastavniku JNA, pa potom pobunjeniku protivu te iste JNA i potonjoj meteorskoj lokalnoj političkoj zvijezdi, a sada „zvijezdi“ i evropskih dimenzija.
Stariji i pažljiviji ljudi sjetit će se bez posebitih napora, vjerojatno, kako su svojevremeno Janša i drugovi mu iz Mladine s pravom ili ne, ali duhovito u svakom slučaju, poručivali jugoslavenskom političkom vrhu, prvom redu generalima i admiralima JNA – „See you later, aligator“. Simpatije demokratske javnosti su bile tada, naravno, na strani Janše, posebice u sukobu oko „Mamuline vile“ u Opatiji.
U međuvremenu je bio i prljavi rat, u kojem Janša nije mogao ostati čistih ruku, jer je bio, između ostalog, i slovenski ministar obrane. U svakom slučaju, ono „See you later, Aligator“, od prije 20 godina, vratilo mu se već ili mu se upravo sada vraća kao bumerang…
Najnoviji diplomatski skandal u koji su uključeni i slovenski MIP Dimitrij Rupel i premijer Janez Janša je netaktično i neusaglašeno vođenje politike prema Kosovu i Srbiji. Kako piše njemački konzervativni list Die Welt u Evropskoj uniji je ovih dana izbila i svađa upravo zbog jednostranog slovenskog najavljivanja potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom .
U Die Weltu se s tim u svezi kaže: „Neke zemlje EU su predbacile Sloveniji da se prebrzo odlučila za približavanje Srbije EU i bez ispunjavanja odgovarajućih preduvjeta“. No, neke druge zemlje EU ne misle tako tako, uostalom niti Komisija EU, pa stalno ponavljaju da Srbija mora prije toga ispuniti odgovarajuće uvjete, pri čemu se u prvom redu misli na suradnju sa Tribunalom u Den Haagu i izručenje Ratka Mladića.
Die Welt piše, inače, kako se i Italija zalaže isto kao i Slovenija da se „ubrza put Srbije ka Evropskoj uniji“, jer bi to „poslužilo demokratskim snagama u Srbiji da ojačaju, te da se Beogradu olakša prihvatanje nezavisnosti Kosova“. Potom se u Die Weltu citira nizozemski MIP Maxime Verhagen: „Mi ćemo se usprotiviti potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom, ukoliko ona ne izruči Mladića“.
Po informacijama kojima raspolaže Die Welt ovakav stav podržavaju, također, i Belgija i Švedska i Velika Britanija. S tim u svezi je izjava koju je upravo dao opunomoćenik za proširenje Komisije Evropske unije Olli Rehn da „potpisivanje Sporazuma ovisi od toga da li će Srbija ispuniti svoje obaveze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari