Abhisit Vedžadživa(44) izabran je juče za novog premijera Tajlanda nakon što je tesnom većinom glasova osvojio podršku u parlamentu. Rođeni Britanac, obrazovan na Oksfordu i Itonu postaće četvrti premijer zemlje za samo godinu dana, nakon žestokih višenedeljnih pregovora u parlamentu.


Neposredno posle izbora Vedžadživa za novog šefa vlade ispred parlamenta se okupila grupa od 200 pristalica prethodne administracije, koja je razrešena odlukom suda pre dve sedmice. Odeveni u crvene majice demonstranti su uzvikivali da je novog premijera izabrala vojska i da je glasanje moralno pogrešno i nelegalno. U okrašaju s policijom, besni demonstranti su razbijali prozore na automobilima koji su prevozili poslanike nove skupštinske većine i blokirali ulaz u parlamenti kako bi sprečili poslanike da napuste zgradu.

Prethodnu noćposlanici su prenoćili u hotelima u Bangkoku pod strogim nadzorom, bez mobilnih telefona, kako bi se sprečili eventualni pokušaji ubeđivanja ili nagovaranja da promene stranu. Na ovakav postupak politički organizatori su se odlučili zbog raširenih navoda da je za kupovinu glasova poslanika nuđeno čak milion britanskih funti ili su ubeđivani da pod izgovorom da su bolesni ne prisustvuju glasanja u parlamentu.

U svom govoru, novoizabrani premijer obećao je da će povratiti poljuljano poverenje građana, obnoviti tajlandsku ekonomiju, koja je znatno oštećena usled višenedeljnih protesta i nedeljne okupacije aerodroma u Bangkoku početkom meseca. Analitičari navode da je pred Vedžadživom težak zadatak hlađenja uzavrele političke klime i uspostavljanja autoriteta u kabinetu i među svojim koalicionim partnerima.

Lider Demokratske partije obučavan je za ekonomistu pre nego što je sa samo 27 godina izabran za narodnog poslanika. Abhisit je poznat po nadimku Mark Vedžpre svega za svoje britanske prijatelje i školske i univezitetske kolege, između ostalih, gradonačelnika Londona Borisa Džonsona i lidera torijevaca Dejvida Kameruna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari