Vojnici u skerletnim tunikama sa kapama od medveđeg krzna marširali su u subotu u stroju na proslavi 81. rođendana britanske kraljice Elizabete Druge – iskaz pompe i sjaja u najboljem britanskom stilu, ocenila je agencija AP. Ta agencija je ukazala da se kraljica, zapravo, rodila 21.

Vojnici u skerletnim tunikama sa kapama od medveđeg krzna marširali su u subotu u stroju na proslavi 81. rođendana britanske kraljice Elizabete Druge – iskaz pompe i sjaja u najboljem britanskom stilu, ocenila je agencija AP. Ta agencija je ukazala da se kraljica, zapravo, rodila 21. aprila, i dodala da je „drugi, zvanični rođendan, obeležen godišnjom vojnom paradom, jedna od mnogih privilegija koje idu sa nošenjem krune“.
Sličnu privilegiju, izgleda da je imao i doživotni predsednik nekadašnje Jugoslavije Josip Broz Tito koji se, prema nekim dokumentima rodio 7. maja, ali je njegov rođendan zvanično obeležavan 25. maja – velikim sletom u Beogradu, i taj dan je proslavljan kao Dan mladosti. Britanska kraljica je nosila svetlozeleni kaput i šesir dok je vršila smotru trupa koje se svake godine okupljaju u njenu čast u centralnom delu Londona. Među zvanicama bili su bivša premijerka Margaret Tačer, odlazeći premijer Toni Bler i ministarka inostranih poslova Margaret Beket. Na paradi, koja je išla od Bakingemske palate do Trafalgar skvera, učestvovalo je više od 1.100 vojnika pod punom opremom.
Sama kraljica je do 1986. godine učestvovala u paradi jašući konja, ali otkad je životinja penzionisana, kraljica se opredelila za vožnju u kočiji u društvu svoga supruga, princa Filipa. Kraljica je salutirala trupama i izvršila njihovu smotru na konjičkoj paradi. Potom se kraljevska porodica vratila u Bakingemsku palatu i okupila na njenom balkonu kako bi pratila prelet vojne avijacije. Elizabeti Drugoj su se na balkonu pridružili mnogi članovi porodice, među njima princ Vilijam, koji je nosio vojnu uniformu, i princeze Eugenija i Beatris, kćeri princa Endrjua i Sare Ferguson, vojvotkinje od Jorka. Kamila, vojvotkinja od Kornvela, stajala je između svog pastorka, princa Vilijama, i svog supruga, princa Čarlsa. Princ Hari nije bio na proslavi, jer se nalazi na vojnoj obuci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari