Britanija planira da izgradi kamp za obuku 2.000 talibanskih boraca na jugu Avganistana, u okviru visoko poverljivog dogovora čiji je cilj da ih natera da promene stranu, otkrivaju obaveštajni izvori u Kabulu. Planovi su otkriveni zahvaljući kompjuterskoj memorijskoj kartici koju je avganistanska tajna policija zaplenila u decembru.

Britanija planira da izgradi kamp za obuku 2.000 talibanskih boraca na jugu Avganistana, u okviru visoko poverljivog dogovora čiji je cilj da ih natera da promene stranu, otkrivaju obaveštajni izvori u Kabulu. Planovi su otkriveni zahvaljući kompjuterskoj memorijskoj kartici koju je avganistanska tajna policija zaplenila u decembru.
Avganistanska vlada tvrdi da imaju dokaze da su britanski agenti razgovarali s talibanima bez dozvole avganistanskog predsednika Hamida Karzaija, uprkos obećanju britanskog premijera Gordona Brauna da njegova zemlja neće pregovarati s talibanima. Premijer je pred parlamentom 12. decembra izjavio: „Naš cilj jeste nanošenje poraza pobunjenicima kroz izolaciju i eliminisanje njihovih lidera. Nećemo ući u bilo kakve pregovore s ovim ljudima“.
Britanija insistira da je kancelarija predsednika Karzaija znala šta se događa. Karzao je najpre proterao dvojicu diplomata Majkla Sempla i Marvina Patersona na osnovu optužbi da su bili deo zavere potkupljivanja pobunjenika. Ovo je bio prvi u seriji sprektakularnih diplomatskih razmirica koje su viđene kao propadanje angloa-avgnistanskih odnosa na još niži nivo. Od decembra, Karzai blokira i imenovanje Pedija Ešdauna za visokog zvaničnika UN u Kabulu i optužuje britanske trupe da su izgubile kontrolu nad provincijom Helmand. To je takođe razdražilo odnose Kabula i Vašingtona, gde su zvaničnici Stejt dipartmenta lobirali za postavljenje lorda Ešdauna na visoku poziciju u UN. Ovakav razvoj situacije viđen je kao svesno teranje inata Britancima.
Izvori iz avganistanske vlade kažu da je kamp za obuku deo britanskog plana da iskoriste bande talibana, nazvane Zajednica dobrovoljaca za odbranu u cilju borbe sa preostalim pobunjenicima. „Kamp bi obezbedio vojnu obuku za 1.800 talibanskih boraca i 200 komandanata nižeg ranga“.
Kompjutersku memorijsku karticu, koja se našla u centru razmirica, zaplenili su oficiri iz avganistanskog nacionalnog Direktorata za bezbednost, čije je pripadnike inače obučavao KGB, od međunarodnih diplomata koji su bili u posetu provinciji Helmand.
Zapadnim delegatima Semplu i Patersonu bio je dat rok od 48 sati da napuste zemlju. Njihove avganistanske kolege, među kojima je bivši vojni general, su uhapšeni. Ovaj događaj podudara se s svađama i među talibanskim krugovima, pa je visoki komandir Mansur Dadulah otpušten jer je razgovarao s britanskim špijunima. Jedan zvaničnik tvrdio je da je kamp bio predviđen za Mansura i njegove ljude.
Prema planu, kamp bi trebalo da bude postavljen izvan Musa Kala u Helmandu. Zaplenjena memorijska kartica sadrži plan u tri faze, nazvan Mirovni program EU. Treća faza pokriva vojnu obuku. Iznenađujuće, ali EU kaže da program i ne postoji i da ova organizacija nema finansijskih sredstava za to.
Kartica otkriva da je 125.000 dolara utrošeno na pripremanje kampa kao i još 200.000 dolara za njegovo pokretanje u 2008, saopštio je avganistanski zvaničnik. Ove brojke podstakle su navode da su uhapšeni britanski agenti podmićivali talibane.
Portparol predsednika Karzaia, Humajun Hamidzada optužio je Semplija i Patersona da su „umešani u neke aktivnosti koje nisu njihov posao“.
Kamp bi takođe obezbeđivao i stručnu obuku, uključujući i tehnike obrade i navodnjavanja, imajući u vidu rastuće prinose opijuma. Ali vlada u Kabulu smatra da je cilj vojna obuka, kako bi se pobunjenici preobratili u snage odbrane. Memorijska kartica dalje otkiriva planove za obuku talibana da koriste bezbednosne satelitske telefone, tako da bi mogli da ostvaruju direktnu komunikaciju s britanskim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari