Britanski ambasador u Sjedinjenim Državama Piter Vestmakot rekao je juče da je Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje jedan od glavnih aktera na međunarodnoj političkoj sceni, komentarišući sve rasprostranjenije tvrdnje da Britanija gubi na svetskom značaju. On je u nedelju na Si-En-Enu izjavio da je priča o slabljenju Britanije kao globalne sile „preterana“. „Mislim da je cela ta priča preuveličana“, rekao je Vestmakot.


Povod za njegovo gostovanje na Si-En-Enu bio je kritički tekst novinara i voditelja američke TV mreže Farida Zakarije, u kojem tvrdi da je Britanija „znatno oslabila kao globalna sila“. Zakarija je ukazao na smanjenje britanskih oružanih snaga i činjenicu da Britanija nema nosače aviona, što je, kako je naveo, dokaz pada Ujedinjenog Kraljevstva. On je takođe naglasio da je Britanija marginalizovana u Evropi i da „onoliko hvaljen specijalni odnos“ sa SAD bledi, zbog čega Britaniji preti opasnost da postane „samo malo ostrvo u vodama Evrope“.

„Proveo sam nekoliko dana u Britaniji i bio sam zaprepašćen koliko je postala ograničena. Nakon 300 godina Britanija sve više slabi kao globalna sila“, napisao je Zakarija za Vašington post, prenele su agencije.

Vestmakot je gostovao u emisiji na Si-En-Enu Farid Zakarija Dži-pi-es u kojoj je negirao tvrdnje voditelja, naglasivši da je njegova zemlja „još uvek i te kako u toku“. Ambasador je ukazao da Britanija učestvuje u ograničenoj kampanji bombardovanja džihadista u Iraku, te da kupuje dva nosača aviona i flotu modernih borbenih aviona F-35. Takođe je istakao da Britanija i dalje ima „specijalne“ odnose sa SAD.

Zakarija nije jedini komentator koji tvrdi da Britanija gubi na globalnom značaju, a okosnica nedavne izborne kampanje u Britaniji je upravo bila uloga Ujedinjenog Kraljevstva na svetskoj sceni. Dejvid Miliband, bivši šef britanske diplomatije, rekao je prošle nedelje u obraćanju studentima na Harvardu da se Britanija „povlači“ iz sveta. On je takođe naglasio da bi predstojeći referendum o članstvu Britanije u EU mogao dodatno da izoluje zemlju.

M. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari