Britanija i SAD spremne su da izvedu „ratne igre“ međusobnim sajber napadima u okviru nove zajedničke odbrane protiv onlajn kriminalaca, javlja Bi-Bi-Si. Prva vežba, organizovani napad na finansijski sektor, biće održana „kasnije ove godine“, saopšteno je iz Dauning strita.


Dogovor „bez presedana“ između dve zemlje objavljen je uoči posete britanskog premijera Dejvida Kamerona Vašingtonu. Agenti, među njima i pripadnici MI5 i FBI, takođe će sarađivati u sajber ćelijama sa obe strane Atlantika. Cilj je da se poboljša razmena informacija između SAD i Britanije kada je reč o pretnjama. Usaglašavanje ovih mera usledilo je nakon nedavnih hakerskih napada na filmsku kompaniju Soni pikčers, te hakerskih upada na Tviter nalog Centralne komande američke vojske gde su pisani postovi u slavu ekstremista Islamske države.

Hakeri, koji sebe nazivaju GOP ili Branioci mira, pretili su filmskom lancu koji je planirao da prikaže satiričnu komediju o severnokorejskom lideru Kim Džong Unu pod nazivom „Intervju“. U izjavi za britanski javni servis nakon dolaska u Vašington u četvrtak uveče Kameron je kazao da su sajber napadi „jedna od većih modernih pretnji sa kojom se suočavamo“.

Prva ratna igra obuhvatiće Banku Engleske i komercijalne banke, a „na meti“ će biti londonski Siti i Volstrit, a nakon toga će uslediti i „dodatne vežbe kao test kritične nacionalne infrastrukture“, navodi Dauning strit. Predviđeno je da bude obezbeđen novac za obuku „naredne generacije“ sajber agenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari