Posle odluke Makedonske akademije nauka i umetnosti da na zahtev Albanaca u Makedoniji i američke i britanske ambasade u Skoplju, koriguje pojedine navode u prvoj nacionalnoj enciklopediji i priredi drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje, akademici albanske nacionalnosti zatražili su da MANU održi sednicu skupštine na kojoj bi se zajednički izradio deo posvećen istoriji i kulturi Albanaca u toj zemlji.

Akademici Luan Starova, Alajdin Abazi i spoljni saradnik MANU Ali Aliu ponudili su svoju pomoć u korekciji spornih delova, a u slučaju da budu odbijeni, najavili da će napustiti Akademiju. Enciklopedija je promovisana prošle nedelje. Izazvala je reakcije albanskih političkih stranaka, udruženja i pojedinaca, u vezi sa odrednicama koje se odnose na nazive Albanaca i sukobom pripadnika te etničke zajednice i makedonskih snaga bezbednosti tokom 2001.

Albanci su protestovali tražeći povlačenje enciklopedije i izvinjenje zato što su u njoj nazvani „Šiptarima“ i „Planincima“, a njihove stranke su žestoko reagovale na navode da su se Albanci u Makedoniju doselili u 16. veku.

Oni su od premijera Nikole Gruevskog, koji je prisustvovao promociji enciklopedije, zatražili da se distancira od edicije, jer kako kažu, to bi u suprotnom značilo da Vlada podržave stavove MANU. Menduh Tači, lider opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) koja u makedonskom Sobranju ima 11 poslanika najavio je da je, po mišljenju rukovodstva druge po veličini partije Albanaca u Makedoniji, vreme za formiranje Albanske akademije nauka.

Čak je i albanski premijer Sali Beriša na susretu sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim u Njujorku zatražio rešavanje problema oko sadržine enciklopedije koje se odnose na Albance.

SAS i pobunjenici

Britanski ambasador u Skoplju Endru Ki je u pismu upućenom MANU, insistirao da je netačan podatak da su pripadnici elitne britanske antiterorističke jedinice SAS učestvovale u obuci albanskih pobunjenika. „Apelujem na MANU da to koriguje. Jasno je da je to izazvalo lavinu reakcija i u zemlji i izvan nje“, naveo je ambasador Ki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari