Ekonomske sankcije uvedene Burmi (Mjanmaru) trebalo bi suspendovati zbog promena koje se dešavaju u toj zemlji, rekao je juče britanski premijer Dejvid Kameron u Jangonu. Britanski mediji posetu nazivaju istorijskom, budući da je Kameron prvi premijer koji je službeno doputovao u Mjanmar.


Kameron je ujedno i prvi zapadni lider koji je posetio Mjanmar, navodi Bi-Bi-Si, nakon uspeha partije Aung San Su Ći na izborima održanim prošlog meseca. Britanski premijer je o suspenziji sankcija, koje su Mjanmaru osim njegove zemlje uveli EU, SAD i još neke države, govorio upravo nakon susreta sa Aung San Su Ći u vili u kojoj je ova demokratska aktivistkinja, pod režimom kućnog pritvora, provela petnaest godina.

Mjanmarom je pola veka vladala vojna hunta koja je gotovo potpuno ugušila opoziciju i prigrlila svu vlast, podseća britanski javni servis. Kameron je Su Ći, koja je pozdravila inicijativu za suspenziju sankcija jer to će „ojačati glas reformista“, nazvao „sjajnim primerom za ljude koji čeznu za slobodom“. „Pred nama je veoma dugačak put, ali verujemo da možemo da ga pređemo“, rekla je Su Ći.

Kameron je rekao da embargo na uvoz oružja u Mjanmar treba da ostane na snazi. On smatra da treba odmrznuti račune oko pet stotina ljudi kojima su oni blokirani i suspendovati restrikcije koje su nametnute ključnim granama industrije kao što su rudarstvo i prerada drveta. Kameron je imao sastanak i sa predsednikom Mjanmara Teinom Seinom posle kojeg je izjavio da vlada treba da pokaže da je njeno okretanje demokratiji nesumnjivo.

Prvi izbori posle 20 godina u Mjanmaru održani su 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari