Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je juče Indiju da se dalje otvori za strane investicije i olabavi propise koji ometaju poslovanje, ali i ocenio da se „specijalni odnosi“ dve zemlje mogu razviti u moćno ekonomsko partnerstvo. Tokom svoje druge posete bivšoj britanskoj koloniji, Kameron predvodi delegaciju više od 100 britanskih biznismena i investitora.


Juče su boravili u finansijskoj prestonici Mumbaju, a danas će se u Nju Delhiju sastati s premijerom Manmohanom Singom.

– Nadamo se da će indijska vlada nastaviti izvanredan rad koji je počela otvaranjem indijske ekonomije, ukinuti prepreke i olakšati poslovanje – rekao je Kameron na konferenciji indijskih i britanskih poslovnih lidera.

Očekuje se da će indijska privreda ove godine ostvariti rast od pet odsto, što je najslabiji rezultat u poslednjih 10 godina, a biznismeni kažu da su za usporavanje privrede krive birokratske prepreke za dobijanje dozvola i rešavanje pravnih sporova, kao i loša infrastruktura i neizvesnost oko poreske politike.

Odgovarajući na žalbe Indijaca na prepreke za ulazak u Veliku Britaniju, Kameron je najavio uvođenje službe za izdavanje poslovnih viza za jedan dan i dodao da ne postoje ograničenja za studentske vize za Indijce ako su primljeni u britanske škole. Posle više od 65 godina pošto je Indija izborila nezavisnost od Velike Britanije, neki od najpoznatijih britanskih brendova su u vlasništvu indijskih kompanija. Tata grup iz Mumbaja poseduje Jaguar Land Rover and Tetley Tea, za šta je Kameron rekao da je „pozitivno ponosan“.

Velika Britanija i Indija su se založili za udvostručavanje međusobne trgovine na 23 milijardi funti (36 milijardi dolara) do 2015. godine.

Polovina Britanaca za izlazak iz EU

London – Polovina Britanaca je za izlazak Velike Britanije iz EU, pokazuju istraživanja čije je rezultate juče objavio list Fajnenšel tajms. U anketi Instituta za istraživanje Harris Interactive, obavljenoj je između 29. januara i 6. februara, učestvovalo je 2.114 odraslih Britanaca. Trideset tri procenata ispitanika se izjasnilo za ostanak u Evropskoj uniji, 17 odsto njih na referendumu o tom pitanju ne bi glasalo, a svaki drugi je podržao izlazak Velike Britanije iz Unije. Polovina ispitanika podržava organizovanje referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, što je u januaru obećao britanski premijer Dejvid Kameron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari