Danas posećujem Beograd prvi put nakon 2004. godine. Drago mi je što sam ovde baš u ovom trenutku, jer nema sumnje da će tokom predstojećih nedelja i meseci oči celog sveta biti uperene ka Srbiji i celom ovom regionu.
Velika Britanija i Srbija imaju puno toga zajedničkog i postoje snažne i pozitivne veze između naših država, kao na primer, u oblasti obrazovanja i reforme sistema odbrane.

Danas posećujem Beograd prvi put nakon 2004. godine. Drago mi je što sam ovde baš u ovom trenutku, jer nema sumnje da će tokom predstojećih nedelja i meseci oči celog sveta biti uperene ka Srbiji i celom ovom regionu.
Velika Britanija i Srbija imaju puno toga zajedničkog i postoje snažne i pozitivne veze između naših država, kao na primer, u oblasti obrazovanja i reforme sistema odbrane. Naša bilateralna trgovina je samo u 2005. godini vredela više od 210 miliona američkih dolara. U saradnji sa Ambasadom Srbije u Londonu nedavno smo osnovali Britansko-srpski privredni savet, kako bi unapredili ovaj aspekt naše saradnje. U taj projekat uključena „velika su imena“, poput, na primer, Price Waterhouse Coopers, KPMG, Global Steel, JAT Airways. Britanija takođe snažno podržava razvoj Srbije, s ulaganjima više do 15 miliona evra u poslednje tri godine i sa dodatnih 95 miliona evra pomoći koje je Britanija uputila kroz EU fondove za razvoj.
Prirodno je, dakle, to što Velika Britanija želi da vidi kako Srbija napreduje na svom evroatlantskom putu. Sa odlučnim vođstvom koje podstiče značajan napredak u ključnim pitanjima, siguran sam da će Srbija moći da zauzme mesto koje joj pripada u evropskoj porodici naroda. Toni Bler je nedavno u svom komentaru u dnevnom listu Blic jasno istakao da Velika Britanija želi da Srbija postane deo Evropske unije. Ekonomske, društvene i još šire mogućnosti koje bi članstvo u EU otvorilo za Srbiju dovele bi do istinskih promena u svakodnevnom životu ljudi i, istovremeno, bi pomogle Srbiji da u regionu igra dinamičnu i pozitivnu ulogu.
Što je još važnije, većina birača u Srbiji rekla je da želi da nastavi ovim putem. Na nedavno održanim izborima, dve trećine birača su pružili podršku umerenim, demokratski orijentisanim partijama, koje zagovaraju evroatlantsku budućnost Srbije. Nadamo se da će politički lideri u Srbiji postupiti u skladu sa željama svojih građana.
Jasno je šta treba učiniti kako bi to bilo postignuto. Srbija treba da poveća napore kako bi ispunila nužne uslove za nastavak razgovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ovde pre svega mislim na punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu. Evropski savet je u decembru jasno istakao da Srbija ima potencijala da se vrlo brzo kreće ka članstvu u Evropskoj uniji, ukoliko reši uslov saradnje sa Tribunalom u Hagu. Niko ne treba da potcenjuje želju Evropske unije da, kada kriterijumi budu ispunjeni, još bliže sarađuje sa Srbijom. Međutim, uslovi zaista moraju biti ispunjeni. Evropska unija se nada da će nova vlada punu saradnju sa Tribunalom u Hagu ustanoviti kao svoj glavni prioritet.
Naravno, ključno pitanje za sve u regionu je budući status Kosova. Pozdravljam predloge koje je Beogradu i Prištini prošle nedelje predstavio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari. Kontakt grupa, Evropska unija i NATO podržavaju Ahtisarija. Uveren sam da njegovi predlozi nude najrealističnije mogućnosti za rešenje ovog pitanja. Njihovo ispunjavanje će doprineti održivoj regionalnoj stabilnosti i obezbediti multietničnost Kosova. Predviđena su i velika ovlašćenja za kosovske Srbe, koja uključuju značajnu kontrolu nad zdravstvom, obrazovanjem i policijom u opštinama u kojima su Srbi većina. Ahtisarijev nacrt predloga omogućava transparentno finansiranje i druge veze sa Beogradom, kao i među delovima Kosova u kojima žive Srbi. Postoje garantovane kvote za učešće kosovskih Srba u Parlamentu i lokalnim vlastima. Postoji jasna opredeljenost da sudstvo, policijske snage i administracija u potpunosti odražavaju etničku šarenolikost Kosova.
Želim da ohrabrim zainteresovane strane da konstruktivno pristupe predlozima i da podstaknem sve lidere u Srbiji da se uključe u proces konsultacija.
Ovo je ključni trenutak za Srbiju, koji nastupa nakon izbora i dok je proces formiranja nove vlade još u toku. Nova srpska vlada će se suočiti sa nekim važnim odlukama koje se tiču njenih prioriteta na unutrašnjem i međunarodnom planu. Nadam se da će izabrati put koji vodi ka najboljem mogućem ostvarenju evropske perspektive Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari