Iz Dauning strita juče je upozoreno da postoje višestruke pretnje po nacionalnu bezbednost od terorizma, bolesti, nestašica energije i pandemija. Veoma uznemirujući politički pregled opasnosti naredne decenije nazvan je „Britanija u svetu“. Među izazovima koji prete Britaniji su, između ostalog, inostrani i domaći ekstremisti.

Iz Dauning strita juče je upozoreno da postoje višestruke pretnje po nacionalnu bezbednost od terorizma, bolesti, nestašica energije i pandemija. Veoma uznemirujući politički pregled opasnosti naredne decenije nazvan je „Britanija u svetu“. Među izazovima koji prete Britaniji su, između ostalog, inostrani i domaći ekstremisti. Pretnje po bezbednost pojačane su posle napada na SAD 11. septembra 2001. Oružje za masovno uništenje je „ozbiljan izazov“, a težište se pre svega stavlja na Severnu Koreju i Iran. Nuklearna tehnologija predstavlja i veliku pretnju za klimatske promene.
Treća opasnost je energija. Dok se Britanija priprema da postane važan uvoznik nafte i gasa, Rusija i Iran kontrolišu 40 odsto svetskih rezervi gasa. Do 2020. očekuje se da će polovina svetske proizvodnje nafte biti u rukama potencijalno nestabilnih regiona. Kada je reč o klimatskim promenama, u turobnoj viziji se predviđa mogući glavni politički i bezbednosni prevrat kao rezultat specifičnih efekata unutar Kine, Indije, Rusije, Iraka, Irana i Avganistana.

Laburisti moraju da se pomere od blerizma

London – Jedan od pretendenata za zamenika lidera Laburista Džon Krudas izjavio je da je vreme da se partija pokrene od blerizma. Krudas je izjavio da je „magija“ Tonija Blera postala „neobično“ rastegljiva. Kandidat iz redova levičara Krudas je izjavio da je „stranica okrenuta i da je vreme da se pokrenemo“. „Deset godina je mnogo vremena za premijera jedne zemlje“, izjavio je Krudas. „Ova vrsta magije koju je posedovao prvih godina promenila se u jednu vrstu elastične izdržljivosti koja je veoma impresivna, nezavisna, bez obzira na to da li se slažete s njom ili ne“. Njegovi komentari usledili su pošto je Bler apelovao na aktiviste partije da sačuvaju veru u novu agendu Laburista.

Bolest je navedena kao potencijalna pretnja Velikoj Britaniji. Naime, Dauning strit je izrazio strah zbog velikih ekonomskih i socijalnih efekata epidemija virusa HIV, naročito u Africi, ali takođe i u delovima istočne Evrope i Azije. Takođe se predviđa „veliki rizik od pandemija“, od čega najviše pate siromašne zemlje. Politički pregled takođe predviđa veliki preokret u svetskoj ravnoteži moći – s Kinom, Indijom, Brazilom i Rusijom, kao i Nemačkom i Japanom.
Komentarišući ovaj pregled, politički savetnik u Dauning stritu izjavio je: „oštra poruka jeste ta da u složenom i potencijalno opasnom svetu moramo da se angažujemo na aktivnoj politici zasnovanoj na vrednostima i da se izborimo s terorizmom, situacijom u Africi i klimatskim promenama.
Zaključci ovog pregleda su da EU ozbiljno zaostaje za SAD i da SAD ostaju dominantna svetska sila. Stoga Britanija ostaje pri tome da je neophodno obezbediti i osigurati strateški savez sa SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari