Britanski advokati i sudije prekinuće vekovnu tradiciju nošenja perika, najavio je vrhovni sudija lord Filips od Vort Matraversa. On je rekao da nova pravila odevanja nalažu da perike, koje britanske sudije i advokati nose još od 17. veka, više neće biti potrebne u građanskim i obiteljskim parnicama.

Britanski advokati i sudije prekinuće vekovnu tradiciju nošenja perika, najavio je vrhovni sudija lord Filips od Vort Matraversa. On je rekao da nova pravila odevanja nalažu da perike, koje britanske sudije i advokati nose još od 17. veka, više neće biti potrebne u građanskim i obiteljskim parnicama. Beli okovratnici i trake takođe se više neće nositi u takvim slučajevima. Sudije će ubuduće imati samo jednu odoru umesto nekoliko različitih boja. Ali, perike ipak ostaju obavezne na krivičnim sudovima. „Sudije vrhovnog suda sada imaju ne manje pet od različitih kompleta radne odeće, u zavisnosti od procesa u kojem učestvuju i godišnjem dobu. Posle široke rasprave odlučeno je da se ovo pojednostavi, kaže Filips u izjavi.
Ceremonijalne perike koje dosežu do ramena koštaju više od 1.500 funti, dok je cena onih, u nešto kraćoj varijanti, koje nose advokati 400 funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari