Najveći britanski sindikati najavili su juče da će tražiti od svojih članova da se izjasne o predlogu da se do kraja godine organizuje veliki štrajk zbog Vladine penzione reforme. „To je borba našeg života“, rekao je Dejv Prentis, generalni sekretar sindikata Unison, u govoru na kongresu Konfederacije britanskih sindikata (TUC) juče u Londonu.


Sindikat zaposlenih u javnom sektoru Unison, koji ima 1,3 miliona članova i sindikat Juniti, najveći sindikat u zemlji sa 1,5 miliona članova, kao i sindikati vatrogasaca najavili su da će organizovati glasanje.

Prema britanskom zakonu, sindikati moraju prvo da konsultuju članstvo pre nego što ga pozovu na obustavu rada. Državni službenici i nastavnici, već suočeni sa zamrzavanjem plata i ukidanjem 300.000 radnih mesta do 2015. godine u okviru vladine politike štednje, protive se podizanju starosne granice za penzije na 66 godina do 2020, umesto 60 godina koja za većinu važi sada.

Sindikat Unison nije učestvovao u tom štrajku jer su želeli da čekaju rezultat pregovora s Vladom. Međutim, zapretili su da će „na jesen organizovati najveći štrajk od 1926.“. „Bili smo strpljivi, sarađivali smo ali dođe trenutak kada treba reći da je dosta, jer će inače doći da od nas traže još„, rekao je vođa ovog sindikata Dejv Prentis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari