Brnabić: Najbolje vreme da se krene u dodatnu transformaciju javne uprave 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da se nastavlja reforma javne uprave kako bi ona podržala prelazak domaće privrede na privredu zasnovanu na znanju, novim tehnologijama i inovacijama.

Brnabić je, na panel diskusiji „Kako nove tehnologije oblikuju svet“, održanoj u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, navela da počinje obuka zaposlenih u javnoj upravi kako na državnom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou i to o tome šta su veštačka inteligencija, blokčejn tehnologija, kriptovalute, otvoreni podaci, objavila je Vlada Srbije.

Ona je istakla da će zaposleni u javnoj upravi biti obučavani i o tome kako mogu da iskoriste ta znanja u svom radu kako bi bili još bolji servis gradjanima i privredi.

Prema njenim rečima, cilj je da javna uprava isprati promene u domaćoj privredi i da ne predstavlja prepreku, već podršku za čitav taj razvoj.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je reforma javne uprave počela 2016. godine uvodjenjem elektronske uprave koja je sada mehanizam koji koordinira sa svim reformama.

Brnabić je ukazala na to da je 2017. godine trasiran put za transformaciju srpskog društva i privrede, zasnovanih na radno intenzivnim investicijama, ka društvu i privredi zasnovanim na znanju, novim tehnologijama, inovacijama i kreativnosti.

„Uspeli smo da napravimo osnovu za elektronsku upravu, da krenemo da je živimo i budemo servis i gradjanima i privredi, ali smo, takodje, uspeli da napravimo osnovu za transformaciju našeg društva i privrede ka društvu i privredi zasnovanim na znanju, inovaciji, novim tehnologijama“, predočila je premijerka.

Ona je istakla da je sledeće što se po tom pitanju radi u Srbiji razvoj veštačke inteligencije i biotehnologija.

„Ulažemo resurse i u podizanje dodatnih kapaciteta i znanja naših građana generalno kroz Digitalni karavan koji imamo, ali paralelno sa tim i mnogo više vremena i energije u to da javni službenici razumeju na pravi način digitalni svet i nove tehnologije“, objasnila je Brnabić.

Predsednica Vlade je naglasila da je sada najbolje vreme da Srbija krene u dodatnu transformaciju javne uprave, napomenuvši da to radi prva u Evropi.

Prema njenim rečima, to će omogućiti da se nastavi sa etabliranjem naše zemlje kao jednog od evropskih lidera u novim tehnologijama.

Pomenuta panel diskusija organizovana je povodom početka onlajn obuke „IV industrijska revolucija: nove tehnologije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari