ana brnabićfoto FoNet Milica Vučković

Predsednica Skupštine Srbije i funkcionerka Srpske napredne stranke (SNS) Ana Brnabić ocenila je danas da se Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje je zatražilo od predstavnika vlasti da prestanu da kriminalizuju novinare i vlasnike medija, nije oglasilo o slučaju novinarke Informera Branke Lazić.

„Baš ništa drugo svih ovih nedelja nije privuklo njihovu pažnju – nije im zasmetalo što je jednu novinarku koja je izveštavala sa jednog skupa neko maltretirao, ponižavao, fizički ugrožavao i sprečavao da radi svoj posao. Ne. To im je bilo sasvim u redu“, ocenila je Brnabić na društvenoj mreži Iks (X).

Prema njenim rečima, NUNS se nije oglasio ni na „brojne otvorene neistine koje plasiraju Šolakovi mediji“, navodeći primer vesti da će u Srbiji biti skladišten nuklearni otpad iz Francuske.

„Ne samo da je vlast u Srbiji to najoštrije demantovala, već smo pokazali da tako nešto nije moguće ni po francuskim zakonima. Dragi NUNS – ponavljanje ove laži je direktno kršenje Kodeksa novinara Srbije. Direktno, ne može biti direktnije. Koga briga… Ćuti UNS. Ćuti Savet za štampu. Ćute i svi ostali“, smatra Brnabić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas predstavnike vlasti da „prestanu da kriminalizuju novinare i vlasnike medija“.

„NUNS najoštrije osuđuje svakodnevna targetiranja zaposlenih u Junajted grupi (UG), predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom skupštine Srbije Anom Brnabić“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, samo u poslednjih mesec dana su novinari koji rade u medijima Junajted grue dobili šest ozbiljnih pretnji smrću, a desio se i jedan napad.

„To je rezultat kampanje koja se vodi sa najvišeg državnog vrha protiv Junajted grupe. Poslednje u nizu bile su izjave Aleksandra Vučića da je vlasnik UG Dragan Šolak došao na ideju da ga ubije i optužba Ane Brnabić na društvenoj mreži Iks da su ‘pozivi na ubistvo Aleksandra Vučića na svim Šolakovim medijima svakodnevni i sve otvoreniji i brutalniji'“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari