Brnabić: Završetak rekonstrukcija beogradskog pozorišta "Boško Buha" početkom 2026. 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Rekonstrukcija prostora Pozorišta za decu i mlade „Boško Buha“ u centru Beograda „po rokovima“ bi trebalo da se završi početkom 2026. godine – izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić prilikom posete gradilištu.

„Žao mi je što je sve tako dugo trajalo, ali sada vidimo jasne rokove i ne postoji tu više nekih nepredviđenih okolnosti“, rekla je ona novinarima i dodala da je Grad Beograd namenio pet miliona evra za rekonstrukciju.

Brnabić je rekla da je rekonstrukcija tog pozorišta važna za sve građane i da je „urađeno ono što je obećano“ uprkos „svim problemima s tim prostorom“.

Po njenim rečima, Vlada Srbije na čijem je čelu ona bila, 2023. godine je u tome imala značajnu ulogu jer je zaključkom rešila imovinski problem s prostorom Pozorišta.

Brnabić: Završetak rekonstrukcija beogradskog pozorišta "Boško Buha" početkom 2026. 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

Brnabić je rekla i da će se kao predsednica Skupštine, zajedno sa Vladom, potruditi da se na vreme nabavi oprema za tu ustanovu.

Zbog najavljene rekonstrukcije prostorija koju su ometala imovinsko-pravna pitanja, Pozorište „Boško Buha“ od 2014. godine koristi prostor Ustanove kulture „Vuk“.

Pozorište „Boško Buha“ je osnovano 1950. godine, kao prvo profesionalno pozorište u Srbiji za decu i mlade. Među osnivačima je bila i njegova prva upravnica Gita Predić-Nušić, ćerka komediografa Branislava Nušića.

Pozorište je nazvano po legendarnom jugoslovenskom partizanskom borcu-bombašu iz Drugog svetskog rata Bošku Buhi (1926—1943) koji je bio jedan od najmlađih narodnih heroja Jugoslavije.[5]

Dela za decu su od osnivanja Pozorišta glavni repertoar, a u novije vreme pod upravom Ljubivoja Ršumovića, Nenada Nenadovića, Milorada Mandića Mande i Boška Đorđevića. Na repertoaru su i koprodukcije s trupama i pozorištima za decu i mlade iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari