BRNU virus širi se među decom u Beogradu 1Foto: Shutterstock/goodluz

U domovima zdravlja, na pedijatrijskim odeljenjima beleži se povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnih infekcija i sa virusnim oboljenjem koje izaziva BRNU virus. Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Čukarica kaže da najučestaliji zdravstveni problem kod dece trenutno jeste BRNU virus.

„To sada tako strašno zvuči kad kažemo BRNU virus, ali suštinski je to samo skraćenica za bolest ruku, usta i nogu. Naime, kod mališana se jave neke vezikulice, to su one male vodenaste promene koje podsećaju na varičelu, na ovčije boginje, ali nisu, jer se lociraju primarno oko usta, na šakama i stopalima. To nije nikakav opasan virus, ali jeste vrlo zarazan, lako se širi u kolektivima, zato ga u suštini imaju vrtićka deca“, kaže dr Mirković za N1.

Ona je naglasila da tu nema nekog specijalnog lečenja.

„Deca treba da se hidriraju, mogu i da neće da jedu, zato što mogu da imaju afte po ustima koje bole, i to je možda najgori deo ove bolesti, pa bi bilo dobro roditelji da kupe sladoled, time će nešto rešiti, i ne treba da budu zabrinuti što dece ne jedu, važno je samo da piju“, navodi ona.

Pored BRNU virusa, deca pate i od stomačnog virusa.

„Imamo nešto i stomačnog virusa koji sad nije tako strašan, imali smo periode u godini kada je bio i gori, da su deca završavala u bolnicama. Sada nije tako strašno ali to tek očekujemo kada ljudi krenu da dolaze sa mora. Imamo i dosta ovčijih boginja, eto i to treba reći, koje srećom prolaze kako treba, znači ta deca su dobro, ali eto, kada pričamo o tome šta je trenutno, aktuelno epidemiološki treba spomenuti boginje“, navodi doktorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari