Povećan broj obolelih BRNU virusom: Koji su simptomi i koga pogađa? 1Foto: Pixabay/Orzalag

Doktorka Marija Golubović, pedijatrica Doma zdravlja Savki venac, izjavila je danas da je u porastu broj obolelih od BRNU virusa, od koga najčešće obolevaju deca od dve do tri godine.

Ona je za K1 navela da je u poslednja dva vikenda zabeleženo 30 odsto više obolelih od virusnih infekcija, a da prednjači BRNU virus – entero virus koji izaziva bolest stopa, šake i usta.

“Povećao se broj pregleda kako dece predškolskog tako i školskog uzrasta. Broj predleda je obično od 40 do 50, što dnevno čini 300. Međutim u poslednja dva vikenda imali smo povećanje od 30 odsto. Virusne infekcije čine 50 odsto, jer ovo doba godine iako očekujemo hladno vreme, još uvek je toplo pa virusi ispunjavaju neku svoju normu. Dakle, očekivano je. Najviše je aktuelan entero virus koji izaziva bolest stopala, šaka i usta”, navodi ona.

Prema rečima Golubović, ovaj virus nalazi se u digestivnom traktu i prenosi se najčešće putem prljavih ruku, sekreta iz nosa, pljuvačke, neretko i kontaminiranim igračkama. Prvi simptomi se pojavljuju posle inkubacije tri do pet dana.

– Simptomi su temperatura, bol u grlu, odbijanje obroka kod manje dece, malaksalost, zatim tu je često i kašastija stolica. Posle dva do tri dana od izbijanja ovih simptoma javlja se ospa, koja je u vidu plikova i javlja se na mestima, kako i sama bolest kaže, u predelu oko usta, u sluznici usta, na šakama i stopalima – navodi pedijatrica i ističe da dete tada ne treba da ide u vrtić.

Period oporavka je oko deset dana, a terapija je, kaže doktorka, simptomatska.

– Ona se sastoji u lečenju tegoba, što znči ako dete ima temperaturu daće se antipiretik, ako je bol u grlu i afte u ustima daće se neki sprej za grlo ili tabletice za sisanje. Kad je reč o tečnoj stolici daćemo probiotik – dodaje ona.

Iako BRNU virus najčešće pogađa decu od dve do tri godine, nisu pošteđeni ni stariji, samo što je, prema rečima Golubović, kod njih klinička slika blaža.

“Infekcija može da se ponavlja svake godine, ali na taj način sstiče i imunitet. On međutim, nije trajan, ali će svaki naredni put prilikom infekcije kliniča slika biti blaža. Virus ne stvara posledice, retko kada je komplikovano stanje i to jedino kod imunokompromitovanie dece koja već imaju hronične bolesti, ali to su svarno retka stanja”, naglašava pedijatrica DZ Savski venac.

Govoreći o preventivi i kako da sprečimo da dođe do Brnu virusa, ona kaže da se on upravo javlja kod male dece jer ona još uvek nemaju razvijene higijenske navike.

“Preventivne mere jesu pranje ruku pranje posle obroka, posle toaleta. Nekada kad dođu zimski meseci trebalo bi uključiti i vitamin D, jer to je jedna preventivna terapija, a sa druge strane neretko kada se javljaju i tegobe sa stomačnim virusima prilikom ulaska u kolektiv, trebalo bi savetovati probiotik”, zaključuje doktorka Golubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari