Na teritoriji opštine Nova Varoš, u prvih devet meseci ove godine otkriveno je i prijavljeno 139 krivičnih dela, što je za 46 dela ili 49,46 odsto više u odnosu na isti period 2007. godine. U isto vreme, za gotovo 16 odsto ( sa 61,11 na 76,92 odsto) povećan je i procent rasvetljenih krivičnih dela, kaže se u izveštaju o stanju bezbednosti na teritoriji opštine Nove Varoši, koji je Policijska uprava Prijepolje, ovih dana predstavila javnosti.

Ukupan broj otkrivenih i prijavljenih krivičnih dela u odnosu na prošlu godinu povećan je najviše zahvaljujući krivičnim delima u oblasti opšteg i privrednog kriminaliteta. U oblasti opšteg kriminaliteta zabeleženo je 39 dela više ( ili 59,09 odsto), dok je u oblasti privrednog kriminaliteta registrovano šest dela (25 odsto) više nego u istom periodu prošle godine.

– U prvih devet meseci ove godine otkriveno je i prijavljeno 30 krivičnih dela protiv privrede i službene dužnosti, što čini 21,58 odsto od ukupnog broja krivičnih dela. Podneto je 14 krivičnih prijava protiv 15 lica, izvršilaca krivičnog dela privrednog kriminaliteta, navodi se u izveštaju Policijske uprave. „Izvršeno je i 105 krivičnih dela opšteg kriminaliteta, a najbrojnija su krivična dela protiv imovine i krivična dela protiv života i tela. Ukupno su prijavljena 83 učinioca krivičnog dela opšteg kriminaliteta, od kojih su četiri povratnici i jedno maloletno lice“.

Stanje javnog reda i mira u prvih devet meseci ove godine, kažu u policiji, može se oceniti kao povoljno, obzirom da nije bilo teških slučajeva narušavanja javnog reda i mira sa učešćem većeg broja lica, kao ni slučajeva ozbiljnijeg ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti građana. U ovom periodu registrovano je 169 prekršaja, za koje je prijavljeno 218 lica, što je za 18 prekršaja i deset lica manje u odnosu na isti period prošle godine.

– Stanje bezbednosti saobraćaja, posmatrano sa aspekta ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, povoljnije je u odnosu na prvih devet meseci prošle godine, kažu u policiji. „Broj saobraćajnih nesreća je u opadanju, pa su tako u periodu od januara do kraja septembra registrovane 102 nezgode, što je 13 nezgoda ili 11,30 odsto manje nego lani. U saobraćajnim nesrećama teže i lakše je povređeno 40 ljudi, dok su dve osobe poginule.

 

Više stranaca

U periodu od početka januara do kraja septembra ove godine opštinu Nova Varoš posetilo je 1.792 strana državljanina. To je, prema podacima Policijske uprave, za 116 lica (ili 6,92 odsto) više nego u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari