Nevladina organizacija „Spona“ iz Berana održala u Bijelom Polju tribinu o Evroatlantskim integracijama, u saradnji sa Koordinacionim timom Vlade Crne Gore, koju je podržala američka Ambasada u Crnoj Gori.


Govoreći o prednostima ulaska u NATO, potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Abaz Kujović je naglasio kolektivni nivo bezbjednosti, sigurnost kapitala, otvorenost tržišta, više investicija u privredi i manje troškove za vojsku, dok je predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije u Bijelom Polju Slavko Fuštić kazao da Crna Gora ne bi trebalo da uđe u NATO, jer bi tako bila izložena udarima Al Kaide, da bi ekonomski to bilo neisplativo, a kao razlog je naveo i to što je NATO 1999. godine bombardovao Srbiju i Crnu Goru. „NATO nas je ilegalno bombardovao, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti i to je bila klasična agresija“, rekao je Fuštić.

Sa druge strane, izvršni direktor NVO „Spona“ Saša Radunović je citirao Dobricu Ćosića koji je u svojoj knjizi „Kosovo“ napisao „da je Savjet bezbjednosti izglasao rezoluciju, koja je zasnovana na članu 7. Povelje Ujedinjenih nacija, kojom se toj međunarodnoj sili daje pravo da u interesu mira interveniše u zemlji koja ugrožava svjetski mir. Time se stvara pravna osnova za intervenciju NATO na Kosovu i Metohiji, ako Srbija ne stane odmah s napadima na nacionalno stanovništvo albansko i ako ne preduzme sve mjere za sprečavanje humanitarne katastrofe na Kosovu“.

Inače „protiv“ članstva Crne Gore u NATO je 45 odsto građana, „za“ je 38 odsto ispitanika, a 17 procenata „nema stav“ o tome, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), koje je urađeno u novembru, u 16 crnogorskih opština, a u njemu je učestvovalo 790 ispitanika.

Glavni metodolog CEDEM-a Miloš Bešić podsjetio je da je u martu bila najveća razlika između te dvije opcije jer je broj protivnika NATO integracija bio više od 50 odsto, te da je sada podrška porasla za šest procenata.

– Definitivno i dalje imamo veći broj protivnika nego pristalica NATO integracija, a broj neopredijeljenih je sve manji. Istraživanje je pokazalo da 54,6 odsto ispitanika smatra da je integracija Crne Gore u NATO važno pitanje što pokazuje da raste interesovanje građana za tu temu. Oko 57 odsto građana smatra da će integracije Crne Gore u NATO najviše doprinijeti razvoju odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, dok 52,6 odsto ispitanika smatra da će one doprinijeti miru i stabilnosti u Crnoj Gori, kazao je Bešić. Prema rezultatima istraživanja, građani smatraju da će NATO integracije negativno da se odraze na odnose Crne Gore sa Srbijom i Rusijom, kao i na troškove i izdatke u sistemu odbrane, a to je mišljenje 38 odsto ispitanika. Bešić je kazao da je interesantna činjenica da kada se uzme prosjek pozitivnih i negativnih stavova, pozitivnih ima više. „U prosjeku 44,1 odsto ispitanih ima pozitivan stav prema NATO-u, a kada ih pitate da li su za integracije u NATO većina će reći da je protiv, kazao je Bešić.

Istraživanje je pokazalo da pristalice Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije imaju veću rezervu prema NATO integracijama u odnosu na pristalice i glasače drugih partija, dok je najveći broj onih koji ih podržavaju među glasačima Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore. Bešić je kazao da najveću rezervu prema NATO integracijama imaju oni koji imaju niske prihode, nezaposleni, stručnjaci, domaćice, radnici i poljoprivrednici, pripadnici srpske nacionalnosti i građani koji žive na sjeveru države.

U Beranama prevremeni lokalni izbori

Podgorica – Prevremeni lokalni izbori u Crnoj Gori biće održani i u opštini Berane pošto je opštinska skupština u sredu odlučila da sebi skrati mandat. U novembru su održani lokalni izbori na Cetinju, u Mojkovci i u Petnjici, a za kraj januara su najavljeni lokalni izbori u Ulcinju. Opozicija se protivi održavanju lokalnih izbora u pojedinačnim opštinama, uz ocenu da to ide na ruku vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista. U aprilu 2014. godine, prema najavama, treba da budu održani lokalni izbori u više od deset crnogorskih opština što bi trebalo da bude pokazatelj raspoloženja za eventualno održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari