Epidemija žutice tipa A nije proglašena ni u jednom gradu u Srbiji, već samo prijavljena na teritoriji niškog okruga, naveli su juče na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“. Oni ističu da u Nišu nije prijavljena epidemija velikog obima, već da je reč o naseljenoj sredini koja ima 250.

Epidemija žutice tipa A nije proglašena ni u jednom gradu u Srbiji, već samo prijavljena na teritoriji niškog okruga, naveli su juče na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“. Oni ističu da u Nišu nije prijavljena epidemija velikog obima, već da je reč o naseljenoj sredini koja ima 250.000 stanovnika, te da je broj od 350 obolelih očekivan u ovom kraju. Što se tiče Leskovca, rečeno je da je tamo reč o „porodičnim epidemijama“, koje su takođe u očekivanim razmerama.
Prema Zakonu o zaštiti zdravlja, epidemiju proglašava ministar zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje, kada se zarazna bolest pojavi u različitim krajevima države i kada je broj obolelih ekstreman, što u najnovijim epidemijama žutice u Nišu i Leskovcu nije slučaj. Epidemija je pojava zarazne bolesti koja može imati najmanje dve povezano obolele osobe i svaka od njih mora da se evidentira u Zavodu za javno zdravlje radi kontrole mogućeg širenja bolesti.
Svetlana Mijatović, pomoćnik ministra zdravlja, kazala je da Srbija po zastupljenosti zaraznih bolesti spada u kategoriju zemalja koje su bliže razvijenim nego siromašnim zemljama.
– Crevne zarazne bolesti čine oko 10 – 11 odsto od ukupnog broja svih zaraznih bolesti koje se u poslednjih pet godina pojavljuju na našoj teritoriji. Prevencija svih zaraznih bolesti ima vrlo dugu tradiciju u Srbiji. Sanitarna inspekcija je uključena u taj proces prevencije zaraznih bolesti i s tim zadatkom funkcioniše unazad 120 godina – rekla je Mijatović.
– Hepatitis A je sezonska bolest s najvećim brojem obolelih u novembru i najmanjim u junu, a to je posledica dugog perioda inkubacije koji traje od 15 do 50 dana, prosečno 30 i karakterističan je za infekciju ovim virusom. To treba imati uvek u vidu, jer oni koji su se razboleli u oktobru inficirali su se u avgustu. Hepatitis A javlja se sporadično i epidemijski. U Srbiji dominiraju epidemije porodičnog karaktera, što znači da ima broj obolelih do pet, eventualno 10. Od januara do oktobra ove godine u Srbiji je registrovano 60 epidemija u kojima je obolelo 259 osoba – rekla je Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari