Broj onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci u Srbiji manji za 100.000

Ostavite komentar


  1. Mi imamo stanovništvo Crne Gore koje se raznoliko izjašnjava u Crnoj Gori i Srbiji,Imamo Crnogorce koji se isto izjašnjavaju i u Crnoj Gori i u Srbiji,imamo stanovnike Crne Gore koji se u Crnoj Gori izjašnjavaju kao Srbi,a u Srbiji kao Crnogorci,pa bi dobro bilo da se opredele da se ne stvara zabunu u popisu stanovništva.

    1. Obrnuto, broj državnih firmi se povećao, smanjio se broj direktora koji se izjašnjavaju kao crnogorci. U pitanju je nacionalnost po potrebi.

  2. Lepo da bar znamo koliko se stanovnika Srbije izjasnilo zvanično da su Crnogorci. Kažu, nešto malo više od 38.000 -dok se drugi, do možda 200.000 njih, kriju kao da su Srbi. Da imamo pravu, srpsku vlast, svih tih 38.000 bih proglasio strancima koji redovno moraju da produžavaju dozvole boravka u Srbiji a one koji se protiv toga koprcaju, odmah bi proterao u njihovu postojbinu. Neka mi neko kaže da sam nacionalista, ne mari. To i jesam, ali bih to uradio i sa svima koji su generacijama stanovnici državljani Srbije a deklarišu se kao Mađari, Albanci, Hrvati, Bošnjaci itd. Po meni, svi oni bi mogli, po imenu države u kojoj žive da budu samo Srbijanci a da i njima zvanični jezik da bude samo- srpski! Kod kuće mogu da budu Marsovci i da govore jezikom stanovnika Venere ili Jupitera. Naši političari nikako da preuzmu sisteme EU- u Nemačkoj su npr. svi koji su dobili nihovo državljanstvo samo NEMCI npr. srpskog porekla i nigde se ne vode kao Srbi a službeni jezik je nemački. Ako njihova deca žele da uče maternji jezik, to je privatna stvar svakog pojedinačno a ne stvar nemačke države. Tako je u skoro celoj EU. Samo Srbija dozvoljava svakoj šuši da u zemlji Srba pljuje po Srbima!

  3. Znam sigurno da su građani Srbije koji su crnogorske nacionalnosti nezadovoljni radom ovog direktora i njegovim odnosom prema procrnogorskoj opciji u Srbiji. Mislim da čak sa njima ne kontaktira. Politički je postavljen na ovu funkciju i niti zna niti želi da nauči išta o crnogorskim iseljenicima. A ovo što priča je ponovljeno sto puta ranije…

  4. Izbiti crnogorstvo iz njih, asimilovati ih skroz, jer su to potencijalni petokolonaši. Čas su Srbi čas crnogorci, takvi nam kvare nacionalno tkivo. Ima puno Roma koji bi u slučaju rata bili veći Srbi od tih konvertita.

  5. Ukinite dvojno državljanstvo sa Crnom Gorom, primenite zakon i stvar je rešena..

  6. Pretpostavljam da će čitaocima privući pažnju i podaci o broju stanovnika Crne Gore koji su se prema nacionalnoj pripadnosti izjasnili kao Crnogorci, i to prema popisima stanovništva koji su obavljeni u istom razdoblju (1981-2011).
    1981 – 400.488; 1991 – 380.467; 2003 – 267.669 i 2011 – 280.873.
    To znači da je u istom tridestogodišnjem periodu i u Crnoj Gori broj Crnogoraca smanjem za preko 100.000 (tačnije za oko 120 hiljada).

    A kako bi ova pojava mogla da se nazove? Asimilacija?

    1. Ta pojava se naziva dozivanje pameti ili otrežnjenje jer su shvatili da su Srbi koji žive u Crnoj Gori i da nisu neki poseban narod a da ih politika koju vodi njihovo političko rukovodstvo vodi u propast..

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.