Dok se Beč po sigurnosti života rangira u mirnije gradove, zajedno sa Luksemburgom, Bernom, Ženevom, Cirihom i Helsinkijem, to se ne bi moglo reći kada su u pitanju napadi na imovinu građana.

Sa 9.457 provala, koliko se tokom prvih pet meseci ove godine zbilo u Austriji, prema saopštenju ministarke unutrašnjih poslova Mari Fekter, zemlja se našla u položaju da se sa postojećim policijskim snagama sve teže suprotstavlja ovim deliktima. Tako, u Beču, gde je registrovano 5.600 provala, broj obijenih stanova je za 17 odsto veći nego u isto vreme pre godinu dana, dok su provale u kuće povećane za punih 70 odsto.

Radi se o krađama koje izvode grupe provalnika pretežno iz istočnih evropskih zemalja, koje, koristeći slobodan vizni režim neometano i bez bilo kakve evidencije ulaze u Austriju, obave „posao“ i „nestaju bez traga“.

Pored saradnje sa policijama susednih zemalja, MUP Austrije trenutno radi na tome da se u okviru specijalne policijske jedinice Soko, obrazuje posebna grupa Soko Ost (Istok), koja bi se upravo obračunavala sa kriminalnim grupama iz istočnoevropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari