Broj stanovnika nezapamćeno raste svuda u svetu, osim u Evropi

Ostavite komentar


  1. To i jeste problem.Stanovnistvo Evrope je izginulo u oba svetska rata, sto u najvecoj meri vazi i za Srbiju.U ostalim delovima sveta kulturoloski razlozi, kao i rast standarda doveli su do ovakve demografske eksplozije.koja u velikoj meri menja i obrasce globalne kulture.

  2. ….autori SWOP izveštaja ukazuju i na značajnu emancipaciju velikog broja žena koje su dostigle visok nivo svesti i ostvarile svoja reproduktivna prava…. Ta rečenica nije tačna, ona se naravno odnosi na evropske žene ali ta njihova “visoka svest” se razvijala u jednostranom smeru, tj. u smislu zadovoljavanja samo njihovih individualnih prava, a cela zajednica je platila cenu te emancipacije. Tu ženama nedostaje apstraktan-širi način razmišljanja, sposobnost konceptualizacije, shvatanje da je interes društva iznad njihovih prava kao jednog pola, tek kada shvate kakve su cifre i šta treba uraditi da bi se država održala, onda će žene doći do višeg nivoa svesti.

  3. Nikako ne uspevam da uhvatim poentu gornjeg pisanija, …
    Autori nam se istovremeno zale na smanjivanje stanovnika, starenje i iseljavanje iz evropskih zemalja i o ‘seksualnim i reproduktivnim pravima’, koja nikome u Evropi nisu ugrozena? (Uzgred, skandinavske zemlje imaju odlican prirodni prirastaj i natalitet koji je sve veci!)
    Ako je najveci prirodni prirastaj van Evrope, kakve veze ‘kontracepcija, seksualno nasilje i mogucnost izbora’ u evropskim zemljama imaju sa tim?!

    1. Skandinavske zemlje imaju arapski prirodni prirastaj, isto kao i Nemacka, Francuska i Britanija.
      Kakve veze ima koriscenje i nekoriscenje kontracepcije,
      jesi li ti pismen, imas li razumevanje sta svaka od tih reci znaci?
      Evropa umire, afrika ( nekontrolisano ), azija i arapski svet ( takodje nekontrolisano ) se sire.
      Poenta je da ljudi konstatuju, ne predlazu resenja, kao i svi.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.